TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingssteen Rijnstraat 37

Hier in Amersfoort is op 22-05-2019 één Herdenkingssteen gelegd voor:

FRANS VAN OPIJNEN, doodgeschoten 05-05-1945 in Amersfoort.

Op 5 mei, bevrijdingsdag, rijden een aantal SS-ers met hun auto naar de Brouwersstraatraat. Er is voor hen geen enkele vorm van bedreiging. De frustratie is groot. Ze zien aan de andere kant van het spoor een grote groep uitgelaten mensen. De Duitse soldaten beginnen in het wild te schieten naar de mensenmenigte aan de andere kant van het spoor, toen een afstand van zo’n veertig meter. De mensen zoeken, waar mogelijk, dekking. Frans kan niet snel genoeg dekking zoeken. Hij wordt in het hoofd geraakt. Hij overlijdt die middag rond 15.00 uur. Op 10 mei 1945 is de dertien jarige Frans begraven op de RK begraafplaats aan de Utrechtseweg. Zijn grafsteen vermeldt: "gevallen als slachtoffer voor de vrede".

Deze herdenkingsstenen liggen hier voor oorlogsslachtoffers, gedeporteerd en/of vermoord in de Tweede Wereldoorlog. In Amersfoort worden de herdenkingsstenen ook toegekend aan verzetsstrijders, die om het leven zijn gekomen. De uitzondering op deze regel is de Herdenkingssteen voor Frans van Opijnen. De toenmalige burgemeester Bolsius memoreerde, dat Frans van Opijnen gestorven is in naam van de vrijheid.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne