TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vredesboom Lede

Aan de ingang van de begraafplaats werd een vredesboom geplant, als herdenking aan het einde van de Eerste Wereldoorlog op 11 november 1918.
Aan de voet van de vredesboom werden symbolisch klaprozen gezaaid.

"De klaproos, een symbool van de oorlogsherdenking.
Het symbool komt voort uit het idee dat de plant groeit op plaatsen waar iemand is vermoord: de bloem zou het bloed van de gevallen soldaat opnemen waardoor ze een mooie rode kleur krijgt. Lang dacht men dat dit de reden was waarom zoveel klaprozen op slagvelden te vinden waren. Hoewel de rozen in feite niets met de gevallen soldaten te maken hebben, is het symbool wel niet zo ver gezocht. De massale groei van klaprozen op slagvelden heeft alles te maken met de verwoesting van die velden. Door de vele granaten worden de akkers namelijk omgewoeld en vervuild. Een klaproos is een pioniersplant, wat wil zeggen dat ze als eerste op een pas omgewoelde of vervuilde, schrale grond zal groeien waar andere planten het moeilijker zullen hebben. Wanneer een veld wordt omgewroet, door een boer of een granaat, zullen de zaden die al jaren in de grond zitten naar bovenkomen met als resultaat één mooie grote klaprozengloed.
De bloem blijft dus een mooi symbool voor de kracht en schoonheid die kan groeien uit complete verwoesting ".

Bron : Wetenschapsblog biologie - geschiedenis

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken