TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Frans Rottiers Lede

Op 26 mei 2023 werd in Lede op de begraafplaats een gedenkplaat onthuld voor Frans Rottiers, de eerste Belgische ‘blauwhelm’ die sneuvelde in de Korea-oorlog.

Het Koreaanse schiereiland was in de eerste helft van de twintigste eeuw in Japanse handen. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog hadden de Amerikanen en de Sovjet-Unie het land in twee stukken gedeeld, ten noorden en ten zuiden van de 38ste breedtegraad.
Op 25 juni 1950 viel het Noorden het Zuiden binnen, met steun van de Chinese communisten. Het zwakke Zuid-Koreaanse leger werd snel ver teruggedrongen.
De Verenigde Naties zegden in een resolutie steun toe aan Zuid-Korea en de Verenigde Staten namen de leiding van een militaire coalitie. Bevelhebber werd de legendarische admiraal Douglas MacArthur, die vijf jaar eerder Japan op de knieën had gekregen.

België deed mee, zij het met tegenzin. Ons land beleefde in de zomer van 1950 woelige tijden vanwege de koningskwestie. Het reguliere Belgische leger zomaar in een buitenlandse oorlog betrekken lag grondwettelijk moeilijk. Er kwam dus een zogenaamd vrijwilligerskorps.
Verschillende beroepssoldaten roken een kans om hun carrière een boost te geven, anderen werden gelokt door het verre avontuur, een enkeling werd gedreven door anti-communistisch idealisme. Tussen 1950 en 1955 vervulden ruim 3.000 landgenoten een tour of duty van één jaar, met een verblijf aan het front.
Mede door de conflictueuze situatie thuis was. Frans Rottiers één van de soldaten die de oproep van de Belgische overheid om vrijwillig dienst te nemen in een korps voor Korea wel zag zitten,
Hij slaagde in de selectieproeven en midden december 1950 scheepte hij samen met enkele honderden collega’s van het eerste Belgisch-Luxemburgs vrijwilligersbataljon in op de oude bananenboot de Kamina voor een reis van zes weken.
Eind januari 1951 meerde de boot aan in de Zuid-Koreaanse havenstad Pusan.
Op 23 maart 1951 geraakte het Belgische bataljon voor het eerst verwikkeld in gevechten aan de Han-rivier, in de buurt van hoofdstad Seoul. Laat op de avond zat Frans in een fuseliersputje bovenop Hill 155 op uitkijk. De Chinezen vielen aan, er werd fel over en weer geschoten. Het was echter een bajonetsteek die Frans dodelijk verwondde.
De gewonde Rottiers was niet meteen overleden. Het was moeilijk om hem ‘s nachts te evacueren en hij is langzaam weggegleden.
Hij werd aanvankelijk begraven op het VN-kerkhof van Pusan. Eind 1951 besliste de regering om de toen al 28 Belgische doden te laten opgraven en te repatriëren.
In januari 1952 werd hij met militaire eer begraven in zijn geboortedorp Lede.
Zijn graf is ondertussen verdwenen, de gedenkplaat is bedoeld als eerherstel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken