TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Laarbeek punt 4

Vliegtuigcrash de Heikant
Op 28 juni 1943 stegen in Engeland 608 RAF vliegtuigen op voor een nachtelijke bombardement op Keulen. Vanaf het vliegveld Melbourne in Yorkshire voegde het 10 Squadron 4 Group Bomber Command in met Halifax bommenwerpers. Van de opgestegen vliegtuigen bereikten er 540 hun doelgebied; 25 gingen verloren door Flak-afweergeschut en Duitse jachtvliegtuigen. Keulen werd zo zwaar gebombardeerd dat er een vuurstorm ontstond. Als gevolg van zuurstofgebrek vielen er vele doden en gewonden, verbrand en verstikt.

De vanaf Venlo opgestegen Duitse nachtjagerpiloot major Radusch (I/NJG 1) onderschepte die nacht de Halifax DT-783 van Stanley Peate. Radusch beschoot deze bommenwerper van onderen en om 02.33 uur stortte de Halifax neer bij de Wolfsputten in Aarle-Rixtel. Alle bemanningsleden kwamen om.

Hun stoffelijke overschotten werden op 30 juni door de Duitse Wehrmacht geborgen. De piloten kregen op 2 juli een tijdelijk graf en werden in oktober 1944 herbegraven in Woensel. In Engeland plaatste de RAF bij het vliegveld Melbourne een monument voor de omgekomen vliegtuigbemanningen van 10 Squadron. Aarle-Rixtel kreeg ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanning van de DT-783 op 4 mei 1995 een wegkapelletje op de splitsing Bakelseweg/Asdonkseweg.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Jeroen Koppes