TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Kortrijk-Dutsel

Wanneer de Duitse troepen op 19 augustus 1914 Aarschot innemen, zouden ook de inwoners van de buurdorpen in de klappen delen. Die dag stierven zeven inwoners van Kortrijk-Dutsel.
Het dorp lag net buiten de gevechtszone wanneer Belgische en Duitse troepen tussen 9 en 13 september 1914 slag leverden tijdens de tweede uitval van de Belgen uit de Vesting Antwerpen. Wanneer op 12 september de Belgen terugtrokken, was de onrust bij de bevolking groot en vluchtten heel wat inwoners van Kortrijk-Dutsel richting Houwaart. Duitse kanonnen beschoten het dorp. Een tiental gebouwen en de kerk werden getroffen, maar nergens brak er brand uit. De volgende dag kwamen de Duitsers tot in het dorp. Herbergier Swijggers werd opgepakt en voor vier maanden afgevoerd naar een gevangenenkamp in Duitsland. De volgende maand logeerden verschillende malen Duitse troepen in het dorp en werden burgemeester en gemeenteraadsleden gegijzeld om elk verzet tegen te gaan.
De Belgische soldaten die op het grondgebied van Kortrijk-Dutsel gesneuveld waren tijdens de krijgsverrichtingen in september en her en der begraven lagen, werden op 26 februari 1915 plechtig ter aarde besteld op het kerkhof.
Het statig monument is van de Tiense steenkapper A. Geets. Op dit gedenkteken worden de namen van de in september 1914 gesneuvelde soldaten en de op 19 augustus gedode burgers herdacht.

Naast het monument zien we de graven van de enkele soldaten van Kortrijk-Dutsel die tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuveld zijn. Zoals toen vaak gebeurde, lieten de nabestaanden of verwanten het lichaam vanuit de verre begraafplaatsen in West-Vlaanderen overbrengen naar het meer intieme dorpskerkhof.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams