TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Sint-Pieters-Rode

Wanneer op 9 september 1914 de Belgische troepen bij de tweede uitval uit de Vesting Antwerpen Aarschot innamen, trokken de Duitsers zich terug richting Leuven en werden ze achtervolgd door de Belgische cavalerie. Deze sloegen hun kampement op op de nabije Roeselberg en in het kasteel van Cleerbeek te Houwaart. De volgende dag sneuvelde bij de slag om Pellenberg een Belgisch en Duits soldaat. Beiden werden op het kerkhof van Sint-Pieters-Rode begraven. Op 11 september trok de cavalerie zicht terug en de Belgische artillerie beschoot bij vergissing het kasteel van Horst in Sint-Pieters-Rode.
Ook in Sint-Pieters-Rode gingen de Duitsers gewelddadig om met de inwoners: een aantal burgers werd gedurende drie dagen gegijzeld en mishandel. Vrouwen en jonge meisjes werden geïntimideerd. Een deel van de bevolking raakte in paniek en ontvluchtte voor enkele dagen het dorp. In tegenstelling tot de buurdorpen zoals Gelrode, Wezemaal en Holsbeek, werd niemand naar Duitse kampen afgevoerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams