TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Rathausstraße

Deze Stolpersteine herdenken Wilfrid Israel en het destijds op deze plaats gevestigde Kaufhaus Nathan Israel.

Het Kaufhaus Nathan Israel was het oudste- en lange tijd het grootste warenhuis van Berlijn. In 1939 werd de laatste eigenaar Wilfred Israel gedwongen om in het kader van de arisering het warenhuis te verkopen. Het bleef indirect toch in joodse handen omdat de koper, Koester AG eigendom was van de Joodse ondernemer Jakob Michael die eerder al was geëmigreerd. In 1943 werd het gebouw door bommen verwoest en na de oorlog werden de restanten gesloopt.

Wilfred Israel emigreerde in 1939 naar Groot Brittannië en heeft zich direct vanaf de machtsovername door de nazi's in 1933 ingezet voor het redden van joden. In 1942 was hij betrokken bij het vertrek van 750 gestrande joodse vluchtelingen uit Spanje en Portugal. Tijdens zijn terugvlucht vanuit Lissabon naar Londen werd het burgervliegtuig waarmee hij reisde door de Luftwaffe neergeschoten en is hij om het leven gekomen.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (Nazisme).
Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor een verblijfplaats van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de Nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een Concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Traces of War
  • Foto's: Jan de Jager