TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten

Op het terrein van de Algemene Begraafplaats Tolsteeg staat een monument ter herdenking aan de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. De aanleiding van dit monument is de gebeurtenis op 7 mei 1945, waarbij de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten in gevecht kwamen met de Duitse bezetter. Hierbij werden 10 leden van de NBS gedood.

Het monument is op 6 mei 1947 onthuld, waarbij de stoffelijke resten van 7 NBS'ers herbegraven zijn.

De tekst op het monument luidt:

DEN STRIJD GESTREDEN
DEN TROUW BELEDEN
DEN DOOD ONTGLEDEN
IN EEUWIGHEID

BINNENLANDSCHE
STRIJDKRACHTEN
1944 -1945

De schietpartij is ontstaan toen een groep NBS’ ers naar Maliebaan 15 ging om het pand in gebruik te nemen. Dit pand was vanaf mei 1940 in gebruik door de Duitse Beauftragte, de plaatsvervanger van Seyss-Inquart in de provincie.

Onderweg troffen ze een groep Duitse militairen, die een stilgevallen vrachtwagen probeerde aan te duwen. De gevolgen van deze confrontatie is, dat er 10 leden van de NBS’ers werden gedood. De stadscommandant van de NBS had waarschijnlijk toestemming gegeven om de Duitsers te ontwapenen, hetgeen in strijd was met de afspraken op 4 mei tussen generaal Koot, bevelhebber van de NBS en de Duitsers. De afspraak luidde dat de NBS zich terughoudend moet opstellen en niet bevoegd is om Duitsers te ontwapenen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)