TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Nederlandse Oorlogsgraven Begraafplaats Kovelswade

Op de algemene begraafplaats Kovelswade zijn 4 Nederlandse oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog.

Het gaat om ťťn militair:
Gerard Cornelis Everaars, 13 Bt.Lu.A. Gesneuveld op 11-05-1940 in Voorburg (ZH). Zijn naam staat vermeld op het Oorlogsmonument Leidschendam en Voorburg

Drie Verzetsstrijders:
Johannes Marinus Altena, chauffeur monteur. Tijdens een transport met gedropte munitie in een buitgemaakte Duitse truck, werd de truck door een Brits jachtvliegtuig beschoten. Altena was ťťn van de drie inzittenden, die alle drie op 16-04-1945 om het leven zijn gekomen.
Een eenvoudig kruisbeeld op de plaats van de beschieting is ter nagedachtenis van de omgekomenen geplaatst.

Wolter Jacobus Heukels, ambtenaar PTT. Wolter Heukels was lid van de verzetsgroep de Ordedienst. Heukels leerde leden van de Knokploeg Utrecht hoe ze via een clandestiene telefoonpost in het hoofdgebouw van de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht, door Duitsers gevoerde telefoongesprekken konden afluisteren. Heukels werd gearresteerd door de Sicherheitsdienst en op 22 januari 1945 gefusilleerd als represaille van een aanslag op de metaalfabriek Jaffa. Een eenvoudige plaquette herdenkt dit voorval.

Georg Christiaan Kerstholt, schoenmaker. Hij overleed op 08-05-1945 in Utrecht.

Burger slachtoffer
M. Heikoop, predikant. M. Heikoop kwam om het leven op 6 november 1944 toen er een bom viel op Gebouw III van het Stad en Academisch Ziekenhuis Utrecht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne & Fedor de Vries
  • Foto's: Dick de Bruijne (1, 3), Fedor de Vries (2), Piet Majoor (4, 5)

52.075096, 5.135065

Grafsteen Utrechtse verzetsheld aangepast: 'Zoals het was, gaf het een naar gevoel'

mei2020

Grafsteen Utrechtse verzetsheld aangepast: 'Zoals het was, gaf het een naar gevoel'

UTRECHT - De oprijlaan van begraafplaats Kovelswade aan de Utrechtse Koningsweg is majestueus. Aan de rechterkant staat een groot wit gebouw van waaruit al bijna 120 jaar uitvaarten gehouden worden.

Lees meer