TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Piëta van "Camp de la Misère" Rossignol

Prachtige calvarie met in het midden onder het kruis een piëta, links het beeld van Maria-Magdalena, rechts de apostel Johannes.
Deze piëta is opgedragen aan de inwoners van Rossignol, neergeschoten in Arlon, en de Franse soldaten gedeporteerd naar Duitsland in 1914.

De Franse soldaten werden gevangen genomen door de Duitsers na hun nederlaag in de slag van Rossignol op 22 augustus 1914. Ongeveer 2.600 soldaten en drie generaals werden vastgehouden op een weiland samen met burgers van Rossignol die aangehouden werden door de Duitsers. Op 25 augustus werden de Franse gevangenen naar Duitsland gedeporteerd.
Op 26 augustus werden de 122 burgers (108 uit Rossignol, waaronder 1 vrouw, 7 uit Breuvanne, 5 uit St. Vincent en 2 uit Tellancourt) doodgeschoten in de buurt van de Schoppachbrug in Arlon, op Duits bevel, zonder enige vorm van proces.
De weide waarop zij werden vastgehouden, kreeg de naam " Kamp van ellende ", een verwijzing naar een schiereiland in Sedan waar Franse gevangenen tijdens de oorlog van 1870 vastgehouden werden. De pietà, een geschenk van de pastoor van Rossignol Joseph Hubert, ligt voor het kamp van ellende.

Tekst op de plaat :

" Ter herinnering aan onze martelaren
hier vastgehouden in het kamp van ellende
van 24 op 25 aug 1914 en de dag daarna gefusilleerd in Arlon.
Mijn Jezus
vergeving en barmhartigheid
door de verdiensten van uw heilige wonden.
De Franse gevangenen
van de 3de koloniale divisie wachtten
hier, na een heroisch verzet,
van 22 tot 25 aug 1914 op
hun overbrenging in gevangenschap "

23 augustus 1931, geschenk van pastoor Joseph Hubert "

Bron : Info Tourisme Luxembourg-Belge

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

49.724432, 5.483464