TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Weg van Herdenking nr. 21: Mijnen

De 96 km lange rondwandelweg „Weg des Gedenkens" werd in het voorjaar van 2015 geopend. De weg loopt over markante plaatsen van de oorlogsgeschiedenis in het Duits-Belgisch grensgebied via reeds bestaande wandelwegen in Büllingen, Bütgenbach en Waimes aan Belgische zijde en de gemeentes Hellental en Monschau in Duitsland. Onderweg verklaren 30 viertalige infopanelen de historische gebeurtenissen rond het Ardennenoffensief, smokkelen, Westwall en nog veel andere thema’s.

Infopaneel nr. 21
Met de verovering van Rocherath-Krinkelt door Amerikaanse troepen op 12 september 1944 werd ook onze streek gevechtsgebied. In de daaropvolgende 3 maanden strekte het front zich in het grote bosgebied tot aan de Westwall uit. Duitse stoottroepen kwamen soms tot in het dorp verkennen. Ze legden ook mijnen, waardoor de mensen naast de bestoking met granaten nog meer gevaar liepen. Op 20 september werden 3 inwoners door het noodlot getroffen:

* Mathias Rauw (*1897) dreef met zijn kinderen de koeien naar de wei op het land „Hüeneknäepp" en liep daarbij op een mijn. De zwaargewonde stierf kort daarop in een Amerikaans lazaret in Malmedy.

* De alleenstaande vrouw Agathe Hönen (*1911) vertoefde op een veldweg, toen ze door een mijn werd gedood.

* Ook Margaretha Steffens (*1920) stierf op jonge leeftijd door een mijn op een veldweg. Beide vrouwen keerden telkens terug van het koeiendrijven.
Op 7 oktober 1944 werden de meeste inwoners naar het binnenland geëvacueerd.

Toen ze vanaf maart 1945 weer naar hun verwoeste geboortestreek terugkeerden, was het gevaar nog lang niet geweken. De mijnen maakten verder slachtoffers:
*14 april 1945: Arnold Schröder (*1912), voormalig ­pionier aan het oostfront, wilde zijn ervaring bij het onschadelijk maken van mijnen inzetten. Een meervoudige mijn op de weg naar Wirtzfeld werd hem noodlottig.
* 21 juli 1945: Josef Palm (*1927) werd in het „Dreiherrenwald" door een mijn opgeblazen, zijn broer Otto ­gewond. Ze werden pas de volgende dag gevonden.
* 15 mei 1946: Op een bosweg „am Elsenbüchel" bij Wirtzfeld werden vier mannen door een mijn gedood: ­Nikolaus (*1878) en Johann (*1904) Hilgers alsook Richard (*1882) en Bernhard (*1924) Brück.
* 29 augustus 1946: Twee rijkswachters werden uiteengereten door een mijn op de weg naar Wahlerscheid.
* 22 maart 1950: Toni Jajesnika (*1924) werd tijdens het wegvoeren van hout gedood door een mijn.
* 22 februari 1954: De douanier Camille Titeux (*1928) kwam op de weg van Krinkelt naar het „Dreiherrenwald" door een mijnontploffing om het leven. Zijn collega ­Georges Beguin werd zwaargewond.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma