TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kasteel Croy

Kasteel Croy is een kasteel in Aarle-Rixtel, haar oudste delen stammen vermoedelijk uit de 15de eeuw. In de Tweede Wereldoorlog was het een huis voor ouderen uit de omliggende gemeenten. Frans van de Werff uit Helmond kwam er regelmatig, hij hield een dagboek bij.

Van de Werff schreef in zijn dagboek op 23 september 1944 dat er "drie deserteurs op kasteel Croy opgepakt [worden] door de Engelsen". Op 1 oktober hoorde hij dat er "200 Engelsen hier op ‘t kasteel en de boerderij komen te zitten". Aan het eind van de maand schreef hij: "Ik hoor op de radio dat Tilburg bevrijd is en als ik naar Croy ga, wordt dat bevestigd door Tommies die daar gevochten hebben. Het is nog niet voorbij, we zijn bang." Het waren de Schotten van de 15th (Scottish) Infantry Division die Tilburg bevrijdde.

George Wilson was een van deze soldaten. Hij diende bij het 7th Battalion, Seaforth Highlanders, 15th (Scottish) Infantry Division en was na de bevrijding tijdelijk in Croy gelegerd. Hij nam de tweede foto ergens in de jaren '50. Hij schreef na de oorlog:

"We sliepen op de bovenste verdieping en op de zolder. De toren met de "bal" erop was het trappenhuis. Rechts van de foto waren de bijgebouwen waar het kookhuis was. Op dat moment was het een tehuis voor de oudere zusters. De priester was een oude man die ronddwaalde - meestal rond middernacht. Ik denk dat hij voor zijn eigen veiligheid 's nachts op zijn kamer moet worden opgesloten. Dit was een heel oud gebouw, de vloeren waren niet veilig."

Volgens het War Diary van Wilson's bataljon zat de eenheid in ieder geval in oktober 1944 voor trainingsdoeleinden in de omgeving van Helmond. Let wel, dat is nog voor de bevrijding van Tilburg op 27 oktober 1944.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Dagboek van mijn vader

51.500251, 5.625077

Een Schot met een handtekening van Göring

mrt2021

Een Schot met een handtekening van Göring

Onderstaande orginele tekst en handtekening van de latere Rijksmaarschalk Hermann Göring op karton werd gevonden door George Wilson, van het 7th Battalion, Seaforth Highlanders, 15th (Scottish) Infantry Division, in 1945 in Kiel, Duitsland. Wilson raapte het op uit het puin omdat hij een bekende handtekening zag. De bijbehorende foto was reeds verwijderd. Hij zou het mee terugnemen naar Schotland en het 40 jaar later aan Ad Hermens uit Geldrop schenken.

Lees meer

Lees meer (1)