TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

In Memoriam: Crashlocatie P-38 Lightning Lt. Morris Leve

In Memoriam: crashlocatie P-38 Lightning Lt. Morris Leve

Op 31 januari 1944 vond er een groot luchtgevecht boven Mierlo en Nuenen plaats door 47 P-38ís, 87 P-47ís en Duitse vliegtuigen. Hierbij zijn twee P-38J Lightnings binnen de gemeente Nuenen neergestort.
Beide waren van het USAAF 55FG/38FS gelegerd in Nuthampstead sinds 1943.
Rond 15:45 storte op deze locatie de Lightning van Lt. Morris Leve, 20 jaar, zoon van Benjamin Leve en Eva Chava Leve neer. Hij werd eerst begraven op het Oorlogskerkhof te Woensel in Eindhoven, in 1945 herbegraven op Nederlands Oorlogskerkhof te Margraten en later op het New Montefiore Cemetery, Farmingdale, Long Island, New York. Hij is onderscheiden met de Air Medal with Oak Leaf.

De informatiezuil op deze locatie is onderdeel van een fietsroute sinds 2014, viering 70 jaar bevrijding Nuenen c.a.

Aanvulling: Na onderzoek en getuigenverklaring is gebleken dat deze crashsite is verwisseld met die van 1. Lt. Delorn L. Steiner elders in Nuenen. Steiner was de andere piloot die op 31-1-1944 in Nuenen omkwam tijdens hetzelfde luchtgevecht. De informatiezuilen moeten hiervoor nog aangepast worden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Geert-Jan van Glabbeek
  • Foto's: Geert-Jan van Glabbeek