Oorlogsmonument Stiphout

Het embleem van de "Charging Bull" is het embleem van de Britse 11th Armoured Division. Ter herinnering aan de bevrijding op 22 september 1944. Het monument stond eerst op de kruising van de Dorpsstraat en de Meester Strikstraat (foto 2), maar is later verplaatst naar de kruising van de Wevestraat en de Kloosterstraat (foto 1).

In 2015 is het monument aangepast omdat er een verkeerde eenheid op stond. Voorheen stonden deze twee eenheden op het monument:
- 2nd Battalion, Fife and Fourfar Yeomanry
- 8th Battalion, The Rifle Brigade

Dat is aangepast naar:
- 23rd Hussars
- 8th Battalion, The Rifle Brigade

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

15okt

Maurits Hertzberger verzetsheld in Stiphout

Tijdens de Tweede Wereldoorlog woont Maurits Hertzberger met zijn katholieke vrouw Jet van Dijk in Stiphout en zit tot over zijn oren in het verzet. In 1943 moet hij noodgedwongen onderduiken. Zijn vrouw blijft achter met twee jonge kinderen en een Joods onderduikertje van vier jaar.

Lees meer

okt2015

Stiphout: Een epiloog

Op 22 september van dit jaar werd de herdenking gehouden bij het bevrijdingsmonument in Stiphout. Wij hadden net de plaquettes op het monument laten aanpassen naar de correcte eenheden: het 23rd Hussars en het 8th Battalion, The Rifle Brigade. Twee dagen later kregen we eindelijk antwoord op een mailtje dat we al twee maanden eerder hadden verstuurd: Yes the 23rd Hussars and the 3rd Royal Tank Regiment did liberate Stiphout on 22nd September 1944.

Lees meer