TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Oorlogsmonument Stiphout

Het embleem van de "Charging Bull" is het embleem van de Britse 11th Armoured Division. Ter herinnering aan de bevrijding op 22 september 1944. Het monument stond eerst op de kruising van de Dorpsstraat en de Meester Strikstraat (foto 3), maar is later verplaatst naar de kruising van de Wevestraat en de Kloosterstraat (foto 1).

In 2015 is het monument aangepast omdat er een verkeerde eenheid op stond. Voorheen stonden deze twee eenheden op het monument:
- 2nd Battalion, Fife and Fourfar Yeomanry
- 8th Battalion, The Rifle Brigade

Dat is aangepast naar:
- 23rd Hussars
- 8th Battalion, The Rifle Brigade

Bij het monument ligt een herdenkingssteen ter herinnering aan Maurits Hertzberger. Hij woonde aan de huidige dorpsstraat en verborg tijdens de oorlog een aantal joden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jeroen Koppes
  • Foto's: Jeroen Koppes (1, 2), Jeroen Koppes (3, 4)
Stiphout: Een epiloog

okt2015

Stiphout: Een epiloog

Op 22 september van dit jaar werd de herdenking gehouden bij het bevrijdingsmonument in Stiphout. Wij hadden net de plaquettes op het monument laten aanpassen naar de correcte eenheden: het 23rd Hussars en het 8th Battalion, The Rifle Brigade. Twee dagen later kregen we eindelijk antwoord op een mailtje dat we al twee maanden eerder hadden verstuurd: Yes the 23rd Hussars and the 3rd Royal Tank Regiment did liberate Stiphout on 22nd September 1944.

Lees meer

Correctie bevrijdingsmonument Stiphout

sep2015

Correctie bevrijdingsmonument Stiphout

Ons onderzoek naar Helmondse oorlogsslachtoffers levert soms opmerkelijke bijvangst op. Op een bijeenkomst van slagveldgidsen spraken we een gids uit Nuenen. Refererend aan de correcties dacht hij dat we het over het monument in Stiphout hadden, want daar stond volgens hem een verkeerd bataljon op de panelen. Eigenlijk wilden we het niet geloven, nog een monument met een fout? Zou het waar zijn?

Lees meer