TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Esplanade Seaside Terminal (Getting to Corregidor)

Een van de moeilijkste dingen aan Corregidor, het eiland aan de monding van de Baai van Manilla, op de Filippijnen, is om er te komen en dan van het eiland af te komen. (Generaal MacArthur vertrok in maart 1942 gehaast, maar had zijn eigen squadron van PT-boten.)

In veel opzichten is de dagelijkse tocht ideaal, behalve dat: het is dan onmogelijk om van Corregidor naar het nabijgelegen Bataan te gaan en daar de contouren van de Dodenmars te bestuderen, die begin april 1942 plaatsvond, nadat Bataan en Corregidor in de Japans. Bataan ligt slechts een paar kilometer van Corregidor, maar verder ongeveer vier uur rijden van Manilla. (Kijk naar enkele kaarten.)

Achtergrond: Corregidor was het Gibraltar van de Amerikaanse aanwezigheid in Azië, van 1898 tot 1942. Het was een versterkt eiland, bewaakte de Baai van Manilla en wemelde van de geschutsopstellingen en snel inzetbare troepen, maar het kon de Japanners niet weerstaan. Nu is Corregidor een nationaal park, met de grimmige overblijfselen (meestal in puin) van het Amerikaanse fort.

***

Op Corregidor zou ik een overnachting in de Corregidor Inn aanbevelen, het enige hotel op het eiland. (Er zijn een paar kamers te huur op het strand, maar ze zijn vol insecten en vochtig.)

De herberg is echter ouderwets charmant en vanaf daar kun je het hele eiland rondwandelen in een halve dag toeren, wat ideaal is. De kuddementaliteit van de trolleytour blijft je bespaard.

Maar om vervolgens terug te keren naar Mariveles, moet je ongeveer $ 70 betalen voor nog een enkele reis op een opgeroepen vissersboot, maar nu ben je tenminste klaar om door Bataan te toeren.

Al met al, tussen de veerboten en het huren van lokale vissersboten, en een nacht doorbrengen in de Corregidor Inn, is het slagveld van het eiland een dure aangelegenheid, maar het is de ergernis die gepaard gaat met de regelingen zeker waard, aangezien het eiland een grimmig gedenkteken is van grote machtspolitiek – hun opkomst en ondergang – in Azië.

Een goed boek om de achtergrond van de val van Corregidor te schetsen, is Bill Sloan's Undefeated: America's Heroic Fight for Bataan and Corregidor. Hij is een professionele schrijver en historicus en vertelt de verhalen goed.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Matthew Stevenson
  • Foto's: Matthew Stevenson

Gerelateerde boeken

14.54166182, 120.98031803