TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Amerikaanse Invasiestrand San Jose Point Corregidor ("Black Beach")

Hier landde op 16 februari 1945 de 34th Infantry Regiment. De invasiemacht bestond uit 3rd Battalion (plus "A" Company), Cannon Company en een compagnie lichte tanks.

Ze hadden de dag ervoor Olongapo en Subic Bay met drie LST's verlaten om naar Mariveles te varen. Daar werden om 8 uur 's ochtends op de 16e soldaten en uitrusting op LCM's ingeladen. Elk landingsvaartuig had een voertuig aan boord.

Voorafgaand aan de landinvasie werd het eiland Corregidor gebombardeerd door B-24's met bommen van 500 pond, waarna de luchtlandingstroepen om 8.30 uur vanuit C-47's werden gedropt.

De eerste aanvalsgolf, bestaande uit "K" en "L" Company, begon om 10.28 uur. Ze kregen de taak om naar de Malinta-heuvel op te rukken en de top te bereiken. De tweede golf ("I" Company) volgde en had als taak het gebied van North Dock te beveiligen. De derde golf ("A" Company) had als taak het landingsstrand te beveiligen.

De Japanse verdedigers reageerden met machinegeweervuur vanuit grotten op beide flanken. Meerdere kanonneerboten en een torpedobootjager wisten het Japanse vuur een tijdlang te onderdrukken. De meeste Japanse verdedigingsposities rond het strand werden ongeveer 60 minuten na de eerste landing tot zwijgen gebracht. Door de aanwezigheid van landmijnen liep de operatie vertraging op. De invasiemacht leed gedurende die dag ook verliezen aan manschappen en uitrusting als gevolg van deze landmijnen.

Tijdens de nacht glipten twee Japanse zelfmoordcommando's door de linies en vielen een waterzuiveringsinstallatie (gebruikt om zeewater om te zetten in drinkwater) en een voertuig geladen met explosieven aan. De installatie werd met succes vernietigd, terwijl het voertuig alleen beschadigd raakte.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Lees meer (15)