TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sluisbunker Genk G4

Dit is bunker G4 en is gelegen ten noorden van het Albertkanaal als onderdeel van een verdedigingsbruggenhoofd dat is opgezet om extra ondersteuning te bieden bij de kanaalsluizen. Het recent gebouwde Albertkanaal met posities op de zuid- en westoever van het kanaal van Antwerpen naar Luik vormde de belangrijkste verzetslinie van het Belgische leger in 1940.

De bunkers hier werden gebouwd in de periode tussen de oorlogsverklaring in september 1939 en begin 1940 met behulp van vergelijkbare technieken als die welke werden gebruikt op andere bunkers die op de K-W-linie en in Gent werden gebouwd. Toen de Duitsers de bruggen over het Albertkanaal bij Veldwezelt en Vroenhoven veroverden en de 3e en 4e Pantserdivisie ontketenden, werd de Belgische achterhoede bedreigd, en dus trokken de troepen langs dit deel van het kanaal zich terug.

De prefix letter G geeft de locatie van de bunker aan. Oorspronkelijk waren er vijf bunkers, waarvan er vier binnen het bruggenhoofd van de Genkse sluis ten noorden van het kanaal lagen. G4 is nu de laatste die nog over is. G3, die 250m ten noorden van het kanaal langs de spoorlijn lag, werd tussen het voorjaar van 2021 en 2022 afgebroken tijdens de reconstructie van een nieuwe hogere spoorbrug over het Albertkanaal en de aansluitende spoordijken. G1 en G2 bevonden zich tussen G3 en de oude Genkse kolenhaven.

Er was ook een antitankverdediging bestaande uit Cointet-elementen en tetraëders die in het bruggenhoofd van de sluis van Genk werden ingebouwd.

Bunker G4 is de meest oostelijke van de vier bunkers op de noordoever, niet ver van waar de oude kolenhaven het Albertkanaal ontmoet.

Zowel de schietgaten als de toegangsdeur (gelegen aan de zuidkant volgens het plan, met de nooddeur aan de linkerkant) zijn dichtgemetseld, maar je kunt nog steeds de metalen frames van de schietgaten en hun scharnieren voor de luiken zien. Twee hebben nog kijkslots. De bunker heeft vier schietkanten, en als je de afbeeldingen volgt, klik je naar rechts (met de klok mee rond de bunker) vanaf het zicht op de zuidkant (met bord 3794) zijn er schietgaten naar het westen en noordwesten, dan naar het noorden, en dan naar het oosten (met op de achtergrond de koeltorens van Langerlo-Genk, de laatste kolencentrale van België die dichtging).
Je kunt ook de metalen haken op het dak zien, waar camouflagenetten aan hadden kunnen worden bevestigd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ian Paterson
  • Foto's: Ian Paterson