TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument De Cyclist

Ook in de volksmond bekend als "Zwarte Duivel in een Soldiersuite", grijpt het beeld terug naar de legendarische prestaties van het 1e Regiment Carabiniers-Fietsers tijdens de slag om de Zilveren Helmen in Halen, Limburg op 12 augustus 1914.

Het hoofdbeeld herdenkt de sponsoring van de stad Genk met de eenheid, die dateert van 26 september 1970. Het standbeeld en de herdenkingsplaquette voor het jubileum bevinden zich in een groene ruimte nabij de vijver, tussen Dieplaan en de Eerste Cyclisternlaan. de stad het ligt in het centrum van de stad, niet ver van het nieuwe gemeentehuis.

Men kan veel lof geven aan de aansluiting die tot stand kwam met de in Genk geboren Jan van de Kerkof, die tussen juli 1963 en maart 1964 bij de 1e Carabiniers-Fietsers diende als reserveofficier bij het garnizoen van Spich in Troisdorf, Duitsland. uitgegroeid tot een bekende lokale architect en voorzitter van de Limburgse Fietsersbond. ook in 1971 bekleedde hij de functie van voorzitter-coördinator tussen Genk en het Eerste Regiment Carabiniers-Fietsers aan de Spichkazerne. Belgische bezettingsleger in West-Duitsland vanaf 1946, totdat dat land zich bij de NAVO voegde in 1955, en zo werd het garnizoen onderdeel van de verdediging van het contingent van West-Duitsland. Spich was de laatste Belgische kazerne die op 31 augustus in de Bondsrepubliek Duitsland werd gesloten. 2004, terwijl de "Black Devils" in 2002 vertrokken. Troisdorf en Genk zijn sinds 1990 een jumelage.

Elk jaar organiseert de stad Genk op de laatste zaterdag van september een Fietsersdag voor de veteranen van de eenheid.

Het 125 cm hoge bronzen beeld is gemonteerd op een stenen sokkel van 115 cm hoog en 70 cm breed en is gemaakt door de plaatselijke beeldhouwer Moniek Bleck, gegoten in Nederland bij klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in Asten, en werd ingehuldigd op 15 mei 1993 De sokkels in het midden van een cirkel van 600 cm bloemenspaken die een wiel van een fiets voorstellen.

100 cm voor de cirkel is de ongeveer 35 cm vierkante blauwe steen met een aluminium plaatje met zwarte gegraveerde letters. Gedateerd 30 september 2000 markeert het 30 jaar sponsoring door de stad voor het 1e regiment Carabiniers-Cyclsits

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ian Paterson
  • Foto's: Ian Paterson
  • http://www.voof1cy.be/home.php
  • History circle Genk:Heidebloemke Genk