TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sluisbunker Diepenbeek D2

Dit is bunker D2 en bevindt zich ten noorden van het Albertkanaal als onderdeel van een verdedigingsbruggenhoofd dat is opgezet om extra ondersteuning te bieden bij de sluizen van het kanaal. Het recent aangelegde Albertkanaal met posities op de zuid- en westoever van het kanaal van Antwerpen naar Luik werd gevormd de belangrijkste verzetslijn van het Belgische leger in 1940.

De bunkers hier zijn gebouwd in de periode tussen de oorlogsverklaring in september 1939 en begin 1940 met behulp van vergelijkbare technieken als die welke werden gebruikt op andere bunkers gebouwd op de K-W-lijn en bij Gent. Toen de Duitsers de bruggen over het Albertkanaal bij Veldwezelt en Vroenhoven veroverden en de 3e en 4e Pantserdivisies ontketenden, werd de Belgische achterkant bedreigd, en dus trokken de troepen langs dit deel van het kanaal zich terug.

De prefix letter D geeft de locatie van de bunkers aan, en oorspronkelijk waren er vijf bunkers binnen het bruggenhoofd van de Diepenbeeksluis. Er zijn nog drie bunkers over: D1, D2 en D3. Een vierde bevond zich nabij het sluiswachtershuis en controleerde de doorgang over de sluis. Een vijfde werd in de sluis zelf ingebouwd.

Samen met de bunkers hadden de bruggenhoofden een anti-tankversperring. Hier was een antitankgracht niet aangelegd zoals gepland, en dus werd het antitankaspect opgemaakt met cointets (C-elementen) en tetraëders.

Net als bunker D3 ligt D2 in natuurgebied De Maten, en meer over de drie overgebleven bunkers in het gebied biedt het de gemakkelijkste toegang zowel naar buiten als naar binnen. Het heeft vier schietzijden en is als zodanig een bunker met vier kamers. Op het noorden gericht, zijn de vier schietgaten van de bunkers gepositioneerd om enfilading vuur ruwweg op een oost-westas te richten die bunkers D1 en D3 evenwijdig aan de kanaallijn bedekken.

De twee afbeeldingen van het interieur bevatten enkele van de originele kenmerken, zoals het golfplaten plafond (om de inzittenden te beschermen wanneer ze op het beton erboven zouden slaan, anders zouden granaatscherven van cement ontstaan), kijkspleten, schietgaten voor de machinegeweren, reksteunen (opslag van kit ), ventilatiekanalen en een close-up van een van de metalen luiken die worden gebruikt om de granaatgeul af te dekken. Voorzichtigheid en respect moet in acht worden genomen als u naar binnen wilt, aangezien er veel glas en rommel zoals meubels de waarschijnlijke nooduitgang blokkeren (vanaf 2021).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ian Paterson
  • Foto's: Ian Paterson
  • https://www.youtube.com/watch?v=cJQ70sTHOGI