TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stellung Fox Fliegerhorst Twente

Stellung Fox

Fliegerhorst Twente kende enkele radarstations ten behoeve van het Duitse luchtvaart. "Stellung Fox" lag ten noordoosten van het vliegveld, waarvan de radars zelf (2x Würzburg, 1x Freya) op enkele kilometers afstand stonden opgesteld in natuurgebied "Agelerbroek", hiervan zijn alleen de betonnen sokkels (fundering) nog zichtbaar.

Een tweede stelling stond in het plaatsje Goor en droeg de codenaam Kröte. Daarnaast waren nog diverse losse "radars" opgesteld waaronder waarschijnlijk 1 of meerdere Y-pijlers voor de vluchtleiding van de Me-136 raketjager (waarvan de brandstofbunkers nog intact zijn en in de nabijheid van deze locatie te bezichtigen zijn). Ook in Hengelo en Borne stonden nog een aantal radars opgesteld. Van de Stellung Fox resteren nog 2 gebouwen welke in een redelijke staat verkeren, en van wat vermoedelijk het hoofdgebouw was resteert alleen nog de fundering.

Beide resterende gebouwen zijn nu in gebruik als schuur of garage, de originele deuren zitten er nog in. Of het tijdens de oorlog als garage in gebruik was is maar zeer de vraag, men kan duidelijk zien dat het gebouw was voorzien van ramen (en luiken), die nu dicht zijn gemetseld. Het dak is gemaakt van beton, vandaar dat het ondanks gebrekkig onderhoud nog steeds in een goede staat verkeert. De gebouwen zijn stevig gebouwd en waarschijnlijk scherfwerend, zoals vele gebouwen op de fliegerhorst, maar zeker niet bestand tegen een direct bombardement.

De grondeenheden die er werkten: III Abteilung / Luftnachrichten-Regiment 201 (oktober 1942 – maart 1945) met 17 en 18 Flugmelde-Leit Kompanie (Goor en Lichtenvoorde). Deze bedienden respectievelijk de Stellung Fox - een radio en radarstation bij het Nordlager - en 2 Würzburg Riese radars bij Goor en Denekamp.
Ter plaatse van stellung fox werden de gegevens van de in de omgeving opgestelde radars verzameld en verwerkt, en vermoedelijk daarna doorgestuurd naar de gefechtsstand, het commandocentrum van waaruit de inzet van de vliegtuigen werd gecoördineerd, waarvan nu alleen nog de de funderingen zichtbaar zijn op het vliegveld.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Alex Ossel
  • Foto's: Alex Ossel