TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Glider Pilot Regiment

GLIDER PILOT REGIMENT
ARMY AIR CORPS
1942-1957

Het Glider Pilot Regiment, Army Air Corps werd opgericht in 1942. Glider Pilots moesten opereren als gevechtssoldaten nadat ze hun zweefvliegtuigen tijdens een actie hadden geland. Om in aanmerking te komen als militair piloot trainden ze op gemotoriseerde vliegtuigen voordat ze werden overgelest op de zweefvliegtuigen als de Hotspur, Horsa, Hadrian en Hamilcar. De meerderheid van de zweefvliegers waren hoge onderofficieren, met officier-vliegers als commandanten.
Het Glider Pilot Regiment presteerde met onderscheiding tijdens de Tweede Wereldoorlog in alle grote luchtlandingsgevechten en assisteerde bij clandestiene operaties. Ze dienden niet alleen in het Europese theater, maar ook in Noord-Afrika en India. Van het regiment sneuvelden 556 mannen en het Regiment ontving 113 onderscheidingen voor dapperheid.
Gedurende de periode eind 1944 tot het einde van de oorlog in het Verre Oosten werden ongeveer 1.000 R.A.F. Zweefvliegers gedetacheerd bij het regiment, een aantal van hen nam deel aan de Rijnoversteekoperatie.
In de naoorlogse jaren bleef het Glider Pilot Regiment het leger ondersteunen met lichte verbindings- en verkenningsvluchten in Europa, Korea en het Verre en Midden-Oosten. Leden van het regiment namen ook deel aan de Berlin Air Lift.
Het Glider Pilot Regiment werd in 1957 ontbonden om de basis te leggen voor het moderne Army Air Corps.
Deze gedenksteen is geschonken door de mensen van de gemeente Renkum in Nederland. Het was in en rond dit gebied dat het regiment met de grootste aantallen gesneuvelden te maken kreeg. ‘De Renkum-steen’ markeert de unieke band die de mensen hebben met het regiment en heeft een grote relevantie op de locatie hier in Alrewas op MARKET GARDEN WAY.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Arjan Vrieze
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken