TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Nazirazzia 25 mei 1943

De volledige titel van het monument is:
Gedenkplaat ter ere van de gedeporteerde verzetsstrijders tijdens de nazi-invallen van 25 mei 1943.

En de tekst luidt aldus:
Op 25 mei 1943 werd ik door de Feldgendarmerie gearresteerd bij mijn ouders in Sint-Truiden. Ik was achttien jaar oud en werd ervan verdacht lid te zijn van een verboden verzetsgroep tegen de fascistische bezetter. Samen met zo'n zestig andere verzetsstrijders werden we naar Breendonk gebracht, die naam zullen we nooit vergeten.
Zo begint het getuigenis van een van de 62 verzetsstrijders die op 25 mei 1943 in Sint-Truiden werden opgepakt en naar Fort Breendonk werden gestuurd. Een groot deel van hen kwam in verschillende concentratiekampen in Duitsland terecht. Sommigen hebben deze gruwelijke gebeurtenissen niet overleefd.

Op de plaquette staan ​​de namen van degenen die op 25 mei 1943 zijn gearresteerd, en die namen met * ernaast zijn degenen die in de concentratiekampen zijn omgekomen.

Sint-Truiden was de enige stad in Belgisch Limburg met een SS-burgemeester en had ook een nachtelijke basis. Dus voor degenen die zich wilden verzetten tegen de bezetting, werd de stad een zone van intriges en verraad. Het hieronder genoemde boek van Roger Rutten is het lezen waard voor wie meer wil weten en Nederlands kan lezen.

De auteur was een van degenen die hielpen bij de oprichting van dit monument, waaronder ook de toenmalige stadsbibliothecaris Willem Driesen en wethouder van cultuur Bert Stippelmans, die familiebanden heeft met enkele van de gearresteerden die dag. Het monument bevindt zich in de wijk Schuurhoven van de stad waar veel van de arrestaties plaatsvonden en werd 70 jaar na de invallen in 2013 onthuld.

De meeste Stolpersteins (struikelstenen) van de stad hebben betrekking op de stenen die uit de stad zijn gehaald tijdens de nazi-invallen op 25 mei 1943.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ian Paterson
  • Foto's: Ian Paterson
  • Roger Rutter, De nazirazzia van 25 mei 1943

Gerelateerde boeken

Onverwerkt verleden
Ieder zijn zwarte
En wat deed mijn eigen volk?
Breendonk 1940-1945