TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument "Pro Patria"

Het St.Michielsplein in Brussel, later in 1838 herdoopt tot Martelarenplein, werd ontworpen door de Leuvense architect Claude Fisco (1736-1825).
Het herinnert vooral aan de Belgische Revolutie. In 1830 kwamen de Belgen in opstand tegen de Nederlandse koning Willem I. Dit leidde tot de onafhankelijkheid van België.
Tijdens deze strijd vielen veel doden. De revolutionairen wisten niet waar zij hun gesneuvelde kameraden moesten begraven.
In 1831 besloot het Voorlopig Bewind - een groep van Brusselse notabelen die na de Belgische Opstand het bestuur op zich nam - om op het Martelarenplein een nationale begraafplaats in te richten voor de slachtoffers van de revolutie.
De architect was Louis Roelandt. Willem Geefs, de hofbeeldhouwer van koning Leopold I, werd in 1838 ingeschakeld om een monument te vervaardigen met standbeeld en crypte.
Hij ontwierp het nationale monument "Pro Patria" in wit marmer dat uitdrukking gaf aan het verdriet van België.

Bovenaan schrijft een vrouw die de Vrijheid voorstelt de Septemberdagen bij in haar boek. Aan haar voeten rust de Belgische leeuw op de gebroken ketenen van de slavernij.
Tegen de sokkel symboliseren vier treurende engelen de Strijd, de Overwinning, het Martelaarschap en de Hoop.
Nog lager zijn vier bas-reliëfs aangebracht met scènes uit de Septemberdagen : de eed van de patriotten op de Grote Markt, de aanval op het Warandepark bevolen door Juan Van Halen, de zegening van de graven door de deken van Sint-Goedele en de kroning van de helden door België.
De crypte is een eerbetoon aan de slachtoffers die vielen tijdens de strijd om de Belgische onafhankelijkheid in 1830. Het geheel is opgevat als een vierkante, overdekte galerij met rondboogarcades die uitgeven op een binnenplein waar het nationaal monument staat.
De ondergrondse crypte bevat 27 zwartmarmeren gedenkplaten met de namen van 467 gevallen helden.

Op het Martelarenplein staan rond het monument een aantal classicistische gebouwen waar tegenwoordig verschillende Vlaamse ministers kantoor houden.

Bron : Wikipedia
Brussel Toeristische Tips

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck