TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Dichter Jenneval

Op het Martelaarsplein in Brussel staat een herdenkingszuil ter ere van Dechet, gemaakt door Alfred Crick en architect Emile Anciaux, en ingehuldigd in 1897.

In de twee landstalen staat de tekst :
" Aan Jenneval
Dichter der Brabançonne.
Gesneuveld voor ’s lands onafhankelijkheid

Hulde der stad Brussel
23 september 1897"

Louis Alexandre Dechet (1801-1830) was een Frans theateracteur en is bekend gebleven als auteur van de tekst van de Brabançonne, het Belgisch volkslied. Zijn pseudoniem was Jenneval, mogelijk naar het toneelstuk "Jenneval" van Louis Sébastien Mercier.
Dechet werkte achtereenvolgens in Ajaccio, Marseille en in 1826 in het Odéon te Parijs.
Via Rijsel kwam hij uiteindelijk in Brussel, waar hij acteur in de Muntschouwburg werd.
In 1828 keerde hij terug naar Parijs om bij de Comédie Française te spelen, maar kwam in 1830 onmiddellijk na de Julirevolutie in Frankrijk terug naar Brussel.
Hij nam dienst bij de Brusselse stadswacht die belast was met de ordehandhaving.

Volgens de overlevering zou Dechet de tekst voor de Brabançonne geschreven hebben in café "L'Aigle d'Or" in de Brusselse Greepstraat bij de eerste revolutionaire samenkomsten in de augustusdagen van 1830, kort na de opvoering van de opera De Stomme van Portici, die het startschot betekende voor de Belgische Revolutie.

Bij deze Revolutie sloot Dechet zich als vrijwilliger aan bij de revolutionaire legers en kwam in het corps van Charles Niellon terecht, eveneens een Fransman.
Hij sneuvelde in oktober 1830 in een gevecht tegen Nederlandse troepen bij Lier (nabij het Hof van Boechout).

Bron: Flickr

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck