TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duitse Radartoren

Deze Duitse Radartoren is gebouwd in de Tweede Wereldoorlog als onderdeel van de Festung Hoek van Holland, deel van de Atlantikwall.

De Duitsers bouwden hier een toren om een radar zo hoog mogelijk op te stellen. Tegelijkertijd was het bedieningspersoneel zo beschermd. De radar kreeg de codenaam Münze, waarschijneen vernoeming naar de Marinecommandant in Hoek van Holland.
De radar kon doelen op zee tot 30 kilometer afstand detecteren. De meetgegevens gingen naar het nabijgelegen marine hoofdkwartier Markostand (Marine Kommandostand) en naar kustbatterijen in de omgeving. Ook na de oorlog bleef de toren haar functie als observatiepost vervullen want het Navigatiestation Noordzee van Rijkswaterstaat nam er zijn intrek samen met een bemand weerstation van het KNMI. Dag en nacht werden om veiligheidsredenen de scheepsbewegingen en de weersomstandigheden geobserveerd.

De huidige Zeetoren is tegenwoordig een landmark in het duinlandschap waar een activiteitencentrum in is gevestigd. Je kunt er onder andere abseilen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne

51.99167, 4.1228