TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ankermonument "Jean Bart"

Dit monument bestaat uit een anker van het voormalige Franse slagschip "Jean Bart", opgeleverd in 1940 en gesloopt in 1970.

Op 6 maart 1940 werd het Franse slagschip Jean Bart te water gelaten op de scheepswerf Chantiers de Penhoët in Saint-Nazaire, Frankrijk. Jean Bart was het tweede schip van de Richelieu-klasse.
Jean Bart was nog niet voltooid toen ze in 1940 naar Casablanca werd verplaatst vanwege de Duitse invasie, ze had slechts 1 operationele toren, bevatte 4 380 mm kanonnen met 2 aparte laadsystemen, een apart vrachtschip droeg haar tweede, nog onvolledige toren naast haar.
Jean Bart werd geraakt door verschillende luchtbommen en granaten van het slagschip USS Massachusetts tijdens de Amerikaanse campagne van Noord-Afrika, Operatie Torch genoemd in 1942. Jean Bart werd vervolgens tot zinken gebracht in het ondiepe water. Ze zat de rest van de oorlog in Casablanca.
Na de oorlog keerde Jean Bart in 1945 terug naar Frankrijk. De Franse publieke opinie riep op tot de voltooiing van de Jean Bart, wat in 1949 gebeurde. In 1956 nam ze deel aan de Suezkanaalcrisis bij Egypte in 1956, maar zag geen gevecht. Ze werd in 1957 in reserve gezet, gevolgd door ontmanteling in 1961. Ze werd in 1969 verkocht en het jaar daarop gesloopt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Koos Winkelman

Gerelateerde boeken

Slagschepen