TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Holocaust Namenmonument Nederland

Dit op 19 september 2021 ingewijde monument herdenkt de ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Naast Joodse slachtoffers worden ook 220 Roma en Sinti herdacht die omkwamen als gevolg van vervolging door de naziís. Behalve de Joden die vanuit Nederland werden gedeporteerd en vermoord worden ook de omgebrachte Nederlandse Joden herdacht die in het buitenland woonden.

Het monument bestaat uit muren die opgebouwd zijn uit bakstenen met daarop de namen van alle slachtoffers, die meestal nergens een eigen graf hebben. De namen kunnen worden geadopteerd ter financiŽle ondersteuning van het monument. Het is het enige monument in Nederland waarop elk slachtoffer afzonderlijk wordt genoemd.

Het monument werd ontworpen door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Hij werd geboren in 1946 als de zoon van overlevenden van de Holocaust. In 1964 emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij een succesvol architect werd. Hij was onder andere de ontwerper van de herinrichting van de omgeving in Lower Manhattan in New York die werd verwoest tijdens de terroristische aanvallen van 11 september 2001. De opdrachtgever voor het Holocaust Namenmonument Nederland was het Nederlands Auschwitz Comitť onder het voorzitterschap van Jacques Grishaver.

De Weesperstraat, waaraan het monument is gebouwd, werd voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig bewoond door Joden. Vlakbij bevinden zich verschillende andere locaties die te maken hebben met de Joodse geschiedenis en de Holocaust, waaronder het Auschwitzmonument, het Joods Historisch Museum en de Hollandsche Schouwburg.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kevin Prenger
  • Foto's: Anne Bolijn

Gerelateerde boeken

Hitlers Holocaust
Ondergang
Tegen beter weten in
Encyclopedie van de Holocaust
Nederland en de Tweede Wereldoorlog
Tussen de barakken...

52.36571336, 4.90484495

Zoektocht naar verzoening met joods oorlogsleed in beelden

22mei

Zoektocht naar verzoening met joods oorlogsleed in beelden

Museum Joma: Een nieuw, klein museum in een souterrain aan de Brouwergracht in Amsterdam poogt de horror van de Holocaust een plek te geven. ĄIk maak van het sinistere iets esthetisch.Ē

Lees meer

Kijk mee: het†Holocaust Namenmonument in 360 graden†

30sep

Kijk mee: het†Holocaust Namenmonument in 360 graden†

In deze special kun je zelf ronddwalen door het Namenmonument en een aantal persoonlijke verhalen bekijken achter de namen op de stenen.

Lees meer