TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Museumpark Historische Collecties Logistieke Dienst KL

Naast het Nationaal Militair Museum te Soesterberg, beschikt de Landmacht (KL) over diverse collecties bij de regimenten en korpsen verspreid in het land.

Op het Kamp Soesterberg zijn de historische collecties van de Bevoorradings- & Transporttroepen, de Technische Troepen en de Militaire Administratie te bezichtigen. Omdat deze verzamelingen zijn ondergebracht in aparte stichtingen, worden hun locaties hieronder apart vermeld.

Gebouw V-15
Hier bevindt zich de Historische Collectie Regiment Technische Troepen (HCRTT).
In 1941 werd in Engeland de eerste werkplaats ingericht, waaruit later de organisatie van de Technische Dienst zou ontstaan. Hoewel het Nederlandse leger altijd de verspreide technici in de gelederen gekend had, was het niet eerder nodig ze in een apart onderdeel samen te brengen. Pas na de motorisering en mechanisering van de gevechtseenheden bleek de noodzaak van gespecialiseerde werkplaatsen, depots en munitiebedrijven. Sinds maart 1941 vormen die samen het Regiment Technische Troepen.

Openingstijden: maandag, woensdag en vrijdag (09.30 - 12.15 uur en 13.15 - 15.30 uur)
Contactgegeven:
museumtechnischetroepen@hotmail.com
http://www.technische-troepen.nl/

Gebouw V-18
Hier bevindt zich de Korps Collectie Militaire Administratie.
De traditie van de Militaire Administratie begint op 8 juli 1795, de oprichtingsdatum van het Bataafse Leger. De toenmalige functie van commissaris van oorlog en van kwartiermeester kunnen als voorloper worden beschouwd van het latere personeel van de Militaire Administratie. Vooralsnog behoorden alleen officieren tot het dienstvak en bleven onderofficieren tot de rang van adjudant tot 1947 ingedeeld bij hun eigen wapen.
De expositie volgt chronologisch van de organisatie. De geschiedenis wordt getoond aan de hand van documenten, fotoís en voorwerpen. Enige nadruk ligt op de uniformen die in de afgelopen tweehonderd jaar door militairen van het dienstvak gedragen zijn.
Openingstijden: op afspraak
Contactgegevens:
https://www.facebook.com/HistorischeCollectie.MA

Gebouw V-20
Hier bevindt zich de Historische Collectie Bevoorradings- & Transporttroepen (HCB&T)
De Bevoorradings- en Transporttroepen is de bevoorradingsdienst van de KL. In de collectie komen de aspecten van de legerverzorging aan de orde van de Tachtigjarige oorlog tot en met de periode van de "Koude Oorlog", maar ook meer actuele zaken, zoals de opbouw van de verzorging in NAVO verband en uitzendingen in het kader van de VN komen aan bod. Fraaie uniformen, oude werktuigen en ander Intendancematerieel, maar ook prenten en unieke fotoís vormen de kern van de collectie.
Openingstijden: maandag en woensdag (10.00 - 15.00), vrijdag (op afspraak)
Contactgegevens:
www.museumbevoentransport.nl
info@museumbevoentransport.nl

Voor de actuele bezoekersinformatie, moet u contact opnemen met het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rolph Bronkhorst
  • Foto's: Rolph Bronkhorst