TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Mariaveen Sevenum

Monument, onthuld op 30 oktober 2021, ter nagedachtenis aan de 21 slachtoffers van de vijf vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog hier in deze omgeving zijn verongelukt.
Het monument, van kunstenaar Ruud van der Beele, is vervaardigd van cortenstaal en aluminium en messing van een granaat. Geplaatst op initiatief van Sjaar Huijs en Piet Snellen.

Aan het begin van de oorlog vloog het Britse Royal Airforce Bomber Command alleen ’s nachts bombardementsvluchten naar Duitsland. Later werd ook overdag gevlogen. De bemanningen van Bomber Command leden hoge verliezen: 55.573 werden gedood op een totaal van 125.000 vliegtuigbemanningen, een sterftecijfer van 44,4%. Nog eens 8.403 mannen raakten gewond en 9.838 raakten krijgsgevangen.

Op 12 juli 1940 om tien voor twee ‘s nachts crashte hier dichtbij een Handly Page Hampden van 144 Sqn RAF, een lichte bommenwerper.
Na een nachtelijke vlucht op Mönchen Gladbach werd hij onderschept en neergehaald door een Duitse Nachtjager.
De complete bemanning, 4 man, sneuvelde.
Piloot F/Off Ian HOSSACK 19.
Waarnemer/ Schutter Sgt Eric FRANCE 24.
Brdwktk/ Schutter Sgt Edward LEAMY 20.
Radio Op/ Schutter Sgt Clarence ROSE 20.

Op 14 maart 1941 om vijf over half elf ’s avonds, crashte een Vickers Wellington van 149 Sqn RAF, een middelzware bommenwerper.
Na een nachtelijk bombardement op Gelsenkirchen werd hij neergeschoten door de Nachtjager van Hauptmann Werner Streib. Deze Duitser werd later Commandant van de Fliegerhorst Venlo en was een zogenaamde "Aas" van de Duitse Luftwaffe. Hij schoot, als jager tot 8 mei 1945, in totaal 135 geallieerde toestellen neer.
De bemanning, 6 man, overleefde de crash niet.
Piloot F/Off Leslie HAWLEY 25.
2 e Pilot Sgt Charles ROGERS 21.
Waarnemer/ Schutter Sgt Edward PRETTYMAN 34.
Koepelschutter Sgt William MARETT 23.
Radio Op/ Schutter Sgt Ernest WHITE 19.
Staartschutter Sgt Clifford WARD 23.

Op 27 maart 1941 rond vijf over elf ’s avonds crashte een Armstrong Whitworth Whitley van 78 Sqn RAF, een lichte bommenwerper.
Na een nachtelijke bomaanval op Düsseldorf werd hij op de terugweg neergeschoten door een Duitse Nachtjager gevlogen door Oberfeldwebel Gerhard Herzog.
De complete bemanning, 5 man, sneuvelde.
Piloot F/Off Kenneth SEAGER 25.
2 e Piloot Sgt Alan MILLS 20.
Waarnemer/ Schutter Sub Lt Royal NavyPeter HOAD (MiD) 22.
Brdwktk Sgt Jack MITCHELL 20.
Radio Op Sgt Ernest GRUNSELL 20.

Op 17 mei 1941 om vijf over half drie ‘s nachts crashte een Armstrong Whitworth Whitley van 78 Sqn RAF, een lichte bommenwerper.
Na een nachtelijke bommenraid op Keulen werd het toestel gevangen in de bundel van een schijnwerper en zwaar beschadigd door FLAK (Flieger Abwehr Kanonen) (Luchtafweer) en kort daarna neergeschoten door een nachtjager van Oberfeldwebel Eberhard Pross, die bij deze actie ook zelf omkwam. Hij was neergeschoten door de staartschutter van de bommenwerper.
De bemanning, 5 man, sneuvelde.
Piloot F/Off John GARROULD 19.
2 e Piloot Sgt Robert KEYMER 25.
Waarnemer/ Schutter Sgt Reginald GARLISH 20.
Brdwktk/ Schutter Sgt Edward OAKES 22.
Radio Op/ Schutter Sgt Alexander SMITH 20.

Op 02 februari 1945 om vijf over half zes in de middag, moest de jager Hawker Typhoon van 175 Sqn RAF van Vliegbasis B80 ( Volkel) een noodlanding maken.
Na een verkenningsactie noord van Venlo, werd het toestel geraakt door luchtafweer en zwaar beschadigd. Toen de piloot probeerde om eigen (reeds bevrijd) gebied te bereiken, moest hij vanwege extreem slecht weer een noodlanding maken die voor hem fataal afliep.
De Piloot sneuvelde.
Piloot Fl/ Lt Bernard LYONS 24.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mertijn Nelissen
  • Foto's: Mertijn Nelissen