TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley De Peel - Kerkrazzia (#21)

Kerkrazzia

Al in de jaren dertig bouwden de Nazi's in Duitsland concentratiekampen waarin ze hun tegenstanders opsloten en tot dwangarbeid verplichtten.
Eenmaal in oorlog werden de Duitse weerbare mannen zoveel mogelijk opgeroepen voor militaire dienst en moesten de bezette gebieden vervangende arbeidskrachten leveren. In ons land kregen eerst oud-soldaten en studenten daar mee te maken, daarna mensen die tot volksvijand werden bestempeld (joden, zigeuners).

Naarmate de oorlog vorderde werd de repressie dwingender.
Bij razzia's werden arbeiders uit fabrieken weggeplukt om in de Duitse oorlogsindustrie tewerkgesteld te worden. Ook moesten burgemeesters 'vrijwilligers' aanwijzen voor gedwongen arbeid in Duitsland.
Aan het einde van de oorlog bleek dat niet meer genoeg en pakten de Duitsers willekeurig mensen op om voor hen te werken. Bekend werd onder andere de Grote Kerkrazzia in Limburg op zondag 8 oktober 1944, waarbij duizenden jongens en mannen werden opgepakt. In Brabant trof Helenaveen dat lot. Er werden 143 mannen opgepakt. Het merendeel werd tewerkgesteld bij de Hermann Göring-Werke. Van hen overleefden 26 mannen de oorlog niet.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen