TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Koudekerk aan den Rijn

Op de algemene begraafplaats van Koudekerk aan den Rijn (gemeente Alphen aan den Rijn) staat een monument ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers van Koudekerk.

Op 14 mei 1940 werden op een aantal plaatsen langs de Oude Rijn bombardementen uitgevoerd door de Duitse Luchtmacht. In totaal kwamen hierbij 23 burgers om het leven, waarvan veertien Koudekerkers.

Op het monument staat ook de naam van:
Pieter Hendrik Fluiter (soldaat 2-I-28 R.I.) gesneuveld op 10 mei 1940 te Dubbeldam.

Het monument is onthuld op 20 november 1940.

Later zijn er nog twee namen van oorlogsslachtoffers aan het monument toegevoegd op een metalen plaat aan de onderzijde van de gedenksteen. Deze namen zijn niet inwoners van Koudekerk, maar wel daar door het bombardement van 14 mei zijn omgekomen. De plaquette is in 2001 aan het monument toegevoegd.

Tevens liggen er twee plaquettes van militairen die later zijn omgekomen:

Johannes Frans Francken (soldaat Infanterie KNIL) overleden op 19 januari 1942 tijdens Japans zeetransport. Hij kreeg een Zeemansgraf.

Hendrik Johannes van Leeuwen (Sgt. 3-R Ir 1 Brigade) overleden op 27 mei 1947 te Buitenzorg ten gevolge van een ernstige ziekte. Hij ligt begraven op het Nederlands ereveld Menteng Pulo te Jakarta

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne