TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Arnaud Fraiteur

Aan de gevel hangt een bronzen gedenkplaat voor verzetsstrijder en bewoner van dit huis, Arnaud FRAITEUR (1924-1943).
Het is een ontwerp van de Belgische beeldhouwer Arthur Dupagne.
Aan het huis ligt ook een struikelsteen.

"ARNAUD FRAITEUR
Als martelaar gestorven voor het vaderland op 10 mei 1943 op zijn 19 jaar"

Arnaud Fraiteur werd geboren in Elsene op 23 mei 1924. Hij was nog maar net aan zijn studie voor ingenieur begonnen aan de universiteit van Luik toen die na de invasie van de Duitsers in mei 1940 moest sluiten. Hij zette zijn studies clandestien verder aan de ULB en sloot zich aan bij het verzet. Onder de schuilnaam Max wordt hij lid van het Belgische Partizanenleger, beter bekend onder de naam Partisans Armés.
Op 13 april schiet hij, vergezeld van twee andere verzetsstrijders (André Bertulot en Maurice Raskin) Paul Colin en diens lijfwacht neer in de boekhandel onder het kantoor van "Le Nouveau Journal en Cassandre" op de Bergstraat in Brussel. Journalist en kunstcriticus Paul Colin was een berucht collaborateur en directeur van het dagblad "Le Nouveau Journal" en het weekblad "Cassandre", Franstalige spreekbuizen van de bezetter.
De metgezellen van Fraiteur worden na de aanslag snel gearresteerd. Arnaud Fraiteur kan onderduiken maar wordt verraden voor hij naar Frankrijk kan ontsnappen.
De drie verzetsstrijders worden naar Fort Breendonk gebracht waar ze worden gefolterd en op 10 mei 1943 worden opgehangen. Arnaud Fraiteur was 19 jaar.

Bron: VUB Today

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken

Breendonk 1940-1945
Ieder zijn zwarte
En wat deed mijn eigen volk?
Het stille verzet
Onverwerkt verleden
België in de Tweede Wereldoorlog 2