TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Brussels Parlement

In de Spiegelzaal van het Brussels parlement werd op dinsdag 25 januari 2022 een koperen gedenkplaat onthuld ter ere van de 464 Brusselaars die erkend zijn als "Rechtvaardigen onder de Volkeren". Bij de onthulling werden hun namen voorgelezen.
De Rechtvaardigen waren in de oorlog die kleine flikkerende lichtjes die levens en menselijke waardigheid hebben gered. Zij belichaamden menselijkheid in een ontmenselijkte wereld.
Zij verzetten zich met blote handen en zetten daarbij hun eigen leven en dat van hun familie op het spel. Zij hielden van het leven, niet alleen van hun eigen leven, maar ook van dat van anderen, van onbekenden, onschuldige slachtoffers die werden opgejaagd, aan wie het eenvoudige recht op leven werd ontzegd. Deze moed en zelfopoffering maken van de Rechtvaardigen uitzonderlijke personen, voorbeelden voor de eeuwigheid.

Om de Rechtvaardigen elke dag te eren werd de nieuwe gedenkplaat opgehangen in de erehal van het Brussels parlement.
Ze wil vooral aan de jongere generaties, een belangrijke boodschap overbrengen, die ook vandaag nog relevant is, nl.de mogelijkheid om op te komen tegen onrechtvaardigheid, tegen racisme, antisemitisme en discriminatie.

Bron : Bruzz – samenleving Brussel stad

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Communicatie en Externe relaties van het Brussels Parlement