TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Gabrielle Petit

Gabrielle Petit, geboren in Doornik op 20 februari 1893, was een Belgische verzetsheldin uit de Eerste Wereldoorlog. Ze werd samen met haar zus in een weeshuis geplaatst door haar vader na het overlijden van haar moeder. Toen ze 16 jaar was verliet ze de zusters om in Brussel te gaan wonen. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was ze verloofd met een militair. Toen zij haar verloofde hielp te vluchten naar Nederland, zodat hij zich via Engeland weer bij het Belgische leger aan de andere kant van het front kon voegen, werd zij in Folkstone geworven door de Britse inlichtingendienst Wallinger London.
In Engeland kreeg zij een korte opleiding die haar moest voorbereiden op spoorwegspionage. De Duitse troepenbewegingen per spoor werden door haar doorgegeven aan de geallieerden. Gebruikmakend van vermommingen reisde ze door België onder de schuilnaam Legrand (de grote). De rapporten schreef ze op kleine stukjes papier de ze verstopte in haar kleding. Begin 1916 liep ze in de val, ze werd verraden, gearresteerd en ter dood veroordeeld voor "krijgsverraad bestaande uit verspieding". Op 1 april 1916 werd ze voor het vuurpeloton gezet in Schaarbeek.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck