TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Luitenant-Generaal Tombeur

Charles Tombeur werd geboren in Luik op 4 mei 1867.
Na zijn studies aan de Oorlogsschool, verbonden aan de Koninklijke Militaire School van België, begon hij in 1902 als kapitein-commandant voor de Onafhankelijke Staat Congo.
Na 3 jaar in België keerde hij terug naar Afrika en werd tussen 1912 en 1914 staatsinspecteur en administrateur van de provincie Katanga.
Van 23 februari 1915 was hij de opperbevelhebber van de Public Force in Oost-Afrika.
In 1916 voerde hij het bevel over de Openbare Weermacht van Belgisch-Congo.
Op 19 september 1916 behaalde hij de overwinning in de slag bij Tabora, de belangrijkste stad van Duits Oost-Afrika.
De dag na deze overwinning droeg hij het bevel over aan luitenant-kolonel Armand Huyghé en werd hij tot 22 november 1916 opperbevelhebber van de bezettingstroepen van het toekomstige Ruanda-Urundi.
In 1917 werd hij benoemd tot vice-gouverneur van Belgisch Congo, waarna hij van 1918 tot 1920 de functie van algemeen administrateur van de provincie Katanga hervatte.
Als blijk van erkenning kreeg hij van koning Albert I de titel van baron op 29 december 1926 en mocht de naam Tabora toevoegen aan zijn familienaam.

In Sint-Gillis werd op 24 juni 1951 een monument voor Charles Tombeur de Tabora ingehuldigd met een buste in brons van de hand van Jacques Marin.
In sommige steden, ook in Afrika, werd een straat naar hem genoemd als eerbetoon.

Bron Wikipedia en Infobord bij monument

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck