TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gemeente Spaarbank Venlo

In Venlo vonden van 2 augustus1942 t/m 15 mei 5 razzia's plaats. Vooral Joden en Sinti werden daarvan het mikpunt. Op 2 augustus werden een aantal katholiek-joodse zusters opgepakt.
Op 25 augustus was de grootste razzia. Op deze dag werden er 32 Joden bij elkaar gebracht in de gemeente spaarbank, waarvan er 28 geregistreerd werden op het politiebureau in de Lohofstraat voor transport. Die gingen naar Westerbork.
Op 2 oktober volgt dan de familie Goudsmit-Cohn. Eind 42 nog eens 9 personen, waarvan er 7 geregistreerd worden voor transport. In november wordt er dan een lijst opgesteld van Joodse Venlonaren die nog in de stad verblijven. Deze worden ook nog allemaal gezocht, gearresteerd en op transport gesteld.
Volgens de lijst van Jules Schelvis 93 Joden, waarvan er 6 de kampen overleven. Dit gebouw werd bij iedere razzia gebruikt om de opgepakte Joden vast te houden totdat de groep compleet geacht werd.

Tegenwoordig een appartementen gebouw, dus niet te bezoeken. Het gebouw is helemaal gerenoveerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Herdenken in Venlo
  • Foto's: Herdenken in Venlo