TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duitse Bunker Kaserne 2 Herzog Albrecht / Hackney Villa

Bij de Duitsers was deze bunker bekend als Kaserne 2 Herzog Albrecht en bij de Engelsen als Hackney Villa , niet alleen waren hier soldaten gelegerd het werd ook gebruikt als munitie opslagplaats en commando bunker vanwege de ligging in de Albrecht linie.

Deze stelling is gebouwd geworden na de Tweede slag om Ieper en had zelfs een smalspoor dat doorliep tot in de bunker en dat vanaf de Brugse weg liep. Er waren in totaal 10 kamers en de totale lengte was rond de 42 meter. Momenteel zijn er nog maar 4 kamers en is er 17 meter lengte overgebleven. Het smalspoor liep door tot Kaserne 1 Herzog Albrecht en dan verder tot aan Kitcheners’ Wood.

Tijdens de Derde Slag om Ieper werd dit gebied veroverd door de 39ste Division. Op 25 Augustus 1917 wordt deze bunker geraakt door een voltreffer van de Duitsers wat vervolgens een van de kamers die gevuld is met Duitse vuurpijlen raakt, de Engelsen die deze bunker dan bezetten moeten dekking zoeken achter de bunker tot dat het vuur gedoofd is.

Tijdens de rest van de oorlog werd de bunker herhaaldelijk geraakt en vooral het Centrale en zuidoostelijk deel wordt zwaar beschadigd wat dan ook na de oorlog opgeruimd is.

Vaak wordt er ook naar deze stelling verwezen als Alberta bunker echter dit was de Kaserne 1 Herzog Albrecht die meer naar het noordwesten lag iets verder

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gio Theunissen
  • Foto's: Gio Theunissen

50.89054379, 2.93489505