TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Weg van Herdenking nr. 27: De Westwall en de bunkers in het Fuhrtsbachtal

De 96 km lange rondwandelweg „Weg des Gedenkens" werd in het voorjaar van 2015 geopend. De weg loopt over markante plaatsen van de oorlogsgeschiedenis in het Duits-Belgisch grensgebied via reeds bestaande wandelwegen in Büllingen, Bütgenbach en Waimes aan Belgische zijde en de gemeentes Hellental en Monschau in Duitsland. Onderweg verklaren 30 viertalige infopanelen de historische gebeurtenissen rond het Ardennenoffensief, smokkelen, Westwall en nog veel andere thema’s.

Infopaneel nr. 27
Op 7 maart 1936 bezette Duitsland de sinds de eerste wereldoorlog de gedemilitariseerde zone westelijk van de Rijn. Met het wegvallen van een "grenswacht" in datzelfde jaar ontstonden de eerste stellingen.
Vanaf mei 1938 begon de bouw van de zogeheten "Westwall". Deze zou ter verdediging van het land en tegelijkertijd als bescherming voor het leger dienen. Met de bouw van de eerste bunker tussen Brüggen en Losheim werd niet alleen ondersteuning voor de grenswacht bereikt, maar tevens een toekomstige weerstandslijn vastgelegd.
Op 28 mei 1938 gaf Hitler het bevel de uitbouw van de Westwall te bespoedigen. Alle nieuwe bunkerstellingen tussen Viersen en de Zwitserse grens moesten voor de aanval op Tsjechoslowakije klaar zijn, wat helaas niet lukte. In Januari 1939 kwam het bevel duidelijk zwaardere bunkers tussen Aken en Losheim te bouwen. Toen echter het werk aan de Westwall in 1940 tot stilstand kwam waren er echter al 802 nieuwe werken gerealiseerd. Tot deze behoorde ook de bunker in het Fuhrtsbachtal welke na de oorlog nog geruime tijd voor het opblazen van munitie gebruikt werd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma