TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ben Polak Brug Amsterdam

Ben Polak brug.
Deze brug is vernoemd naar Ben Polak. De tekst op het bord is als volgt:

Ben Polak | Strijder tegen discriminatie, racisme en fascisme.

Geboren 12 september 1913 te Nijmegen.

In de Tweede Wereldoorlog was hij sterk betrokken bij het verzet tegen de Duitse bezetter, onder meer door het geven van medische hulp aan verzetsmensen en onderduikers. Van hun woning in de Rivierenbuurt maakten zijn vrouw Petra Eldering en hij een trefpunt van de illegale C.P.N.-leiding, de Raad van Verzet en de Vrije Katheder. Hij werd in 1943 gearresteerd, wist te ontvluchten uit de Hollandsche Schouwburg en hervatte zijn verzetswerk.

Na de bevrijding vertegenwoordigde hij de C.P.N. in de gemeenteraad van Amsterdam. Hij was wethouder tot 1948 en lid van de Eerste kamer van 1965 tot 1970. Vanaf 1948 combineerde hij zijn huisartspraktijk met een strijd voor de erkenning van de rechten van oorlogsslachtoffers.

Op 24 juni 1993 overleed hij te Amsterdam.

Toelichting:
Polak was op 9 juli 1941 de laatste Nederlandse jood die tijdens de bezetting als arts afstudeerde. Dankzij zijn gemengde huwelijk kon hij zich nog enige tijd vrij bewegen. Het huis van Polak en Eldering aan de Amsterdamse Rivierenlaan werd een commandopost van verzetsactiviteiten. Het bestuur van de verboden CPN kwam er bijeen evenals de top van de Raad van Verzet. Ook werd het linkse verzetsblad De Vrije Katheder er geredigeerd. Eldering - die inmiddels was toegetreden tot de CPN - nam zitting in de redactie van dit blad.
Als arts mocht Polak tijdens de bezetting alleen joodse patiënten behandelen, maar hij hielp ook verzetsstrijders en onderduikers. Toen in 1943 bekend werd dat hij in het Nederlandsch Israelietisch Ziekenhuis een joodse vrouw had aangeraden te vluchten - hij wist dat de Duitsers op het punt stonden dit ziekenhuis te ontruimen - werd hij gearresteerd en opgesloten in de Hollandsche Schouwburg. Daar mocht Polak als arts medische hulp blijven bieden. Hij ontkwam de Schouwburg op spectaculaire wijze door via een dakraam naar buiten te klimmen. Tijdens de twee laatste bezettingsjaren zwierf hij van het ene onderduikadres naar het andere en hervatte hij zijn illegale medische hulp.

Na de bevrijding was Polak als vertegenwoordiger van de CPN een tijdlang actief in de politiek. Van november 1945 tot september 1953 was hij lid van de Amsterdamse gemeenteraad en van 1946 tot 1953 lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Nadat de CPN een flinke winst had geboekt bij de gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad, werd hij bovendien op 2 september 1946 wethouder van Gemeentebedrijven in Amsterdam. 'Gerommel in de marge' zou hij dit bestuurswerk later noemen (Het Parool, 26-7-1993). Toch leidden inspanningen van Polak ertoe dat Den Haag toestemming gaf voor de bouw van de elektriciteitscentrale aan de Hemweg.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rick Hoogervorst
  • Foto's: Rick Hoogervorst