TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Crèche Vichy

Gedurende de hele oorlog bleek de rol van Vichy's Charity Office van cruciaal belang te zijn. Het was op tal van fronten betrokken: vluchtelingenbeheer, voedselvoorziening, gezondheidszorg, enz. Het coördineerde diensten voor de vroege kinderjaren, met name de crèche, die talloze moeders elke dag van de week kon ontlasten. In 1942 verwelkomde de crèche dagelijks gemiddeld 14,5 kinderen en voerde in totaal 1.212 medische consultaties uit voor pasgeborenen.

De crèche bevond zich pal naast de "Goutte de lait", een organisatie die eind 19e eeuw werd opgericht en tot doel had de kindersterfte te bestrijden. Dit werd vooral bereikt door het uitdelen van gesteriliseerde melk en door het aanbieden van gratis medische consultaties aan jonge moeders. In 1942 deelde Vichy's "Goutte de lait", met de steun van het Franse Rode Kruis, ongeveer 300.000 flessen uit aan 350 kinderen, waarvan 10% gratis.

Het werk en de inzet van Jeugdzorg en het Rode Kruis werden ruimschoots beloond. Dankzij hen konden een groot aantal kinderen uit Vichy en omgeving in goede gezondheid blijven. Baby's tussen de 11 en 12 maanden die in de voorlopige hoofdstad verblijven, wegen gemiddeld 10,2 kilo, terwijl het Franse nationale gemiddelde onder de 9 kilo lag. Bovendien toonden statistieken aan dat de kindersterfte en de doodgeboortecijfers in Vichy duidelijk lager waren dan elders in Frankrijk.

Na de oorlog werden de opvangstructuren voor zeer kleine kinderen gediversifieerd. De kwekerij aan de boulevard Carnot sloot eind jaren zestig de deuren. Het gebouw huisvestte later de arrondissementsrechtbank ("tribunal d'instance").

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

46.123346, 3.425194