TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Hyacintenlaan 14

Deze Stolperstein (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:

Helene Faas-Schrijver

Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

HELENE FAAS-SCHRIJVER
23 april 1910 (Amsterdam) - 31 maart 1945 (Bergen-Belsen)
HYACINTHENLAAN 14 ZWART
Helene Schrijver (roepnaam Leni) werd op 23 april 1910 in Amsterdam geboren als dochter van de koopman Barend Abraham Schrijver en Ida Eva Schaap. Anderhalf jaar later, op 31 oktober 1911, werd haar broertje Maurits geboren. Op 8 november 1933 trouwde Helene in Haarlem met de kantoorbediende Arie Hermanus Faas, geboren op 17 juli 1896 in Amsterdam, maar ten tijde van het huwelijk wonende in Den Haag. In Den Haag werd ook op 26 januari 1936 hun enige zoon Henri Arie Faas (Hans) geboren. Vader en kind overleefden de oorlog.
In 1938 werd het huwelijk ontbonden. Helene woonde toen nog officieel in Den Haag, maar verbleef in Haarlem aan de Hyacinthenlaan 14-zwart. Zij werkte in dat jaar als kantoorbediende .
Vermoedelijk in september 1942 is Helene met haar broer Maurits in Amsterdam in onderduik gegaan bij Elisabeth (Betsy) Brinkhuis aan de Staringstraat. De onderduik werd verraden en begin oktober 1943 werden beiden overgebracht naar de Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan. Vandaaruit werd Helene overgeplaatst naar de gevangenis aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. Haar broer Maurits wist te ontsnappen en overleefde de oorlog.
Op 26 november 1943 is Helene naar kamp Vught gebracht, waar zij werkzaam was bij de industriële werkplaats van Philips. Vanuit kamp Vught is zij via kamp Westerbork naar Theresienstadt gevoerd en vandaar op 6 oktober 1944 naar Auschwitz. Begin januari 1945 is zij naar kamp Gross-Rosen in Silezië overgebracht en kort voor de komst van het Rode Leger in februari van dat jaar naar kamp Bergen-Belsen, waar zij volgens de officiële gegevens op 31 maart 1945 aan tyfus is overleden. Slechts zo’n twee weken later, op 15 april 1945, werd Bergen-Belsen door de Britten bevrijd.
Transport uit Westerbork 31 juli 1944. Omgekomen in Bergen-Belsen 31 maart 1945.
Zij werd 34 jaar.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Reini Elkerbout
  • Foto's: Reini Elkerbout