TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Mauthausen

Het monument ter ere van de slachtoffers van kamp Mauthausen uit 1958 is van de hand van ontwerper Gérard Choain. Mauthausen was berucht om zijn lange, hoge trap met 186 ongelijke treden. Daarover moesten dwangarbeiders, voornamelijk Russen en zigeuners, brokken graniet uit een lager gelegen steengroeve naar boven slepen, een opgave waaronder de meeste van hen na verloop van tijd bezweken. Dat was ook de enige functie van de trap waar SSérs weddenschappen afsloten wie het eerst zou bezwijken. Het monument stelt een naakte uitgemergelde man in brons voor, zwaar gebukt onder een zware lading graniet aan de voet van een schijnbaar eindeloze trap. Het bronzenbeeld is van M. Hohwiller. De keuze van de kunstenaar was om de nuchterheid en de wreedheid met elkaar te verzoenen. Het monument bestaat uit zeven blokken graniet afkomstig uit de steengroeve van Mauthausen op 25 km van Linz te Oostenrijk.

Inscriptie aan de rechterzijkant is:
" Mauthausen, Camp d'extermination hitlérien. 12.500 Français y furent déportés, 10.000 y furent exterminés. Les 186 marches de l'escalier de la carrière furent le calvaire de ceux qui devaient sous les coups des SS les gravir en portant de lourdes pierres. Ce monument perpétue leur mémoire et leur combat pour l'indépendance française. Souvenez-vous. "

Vertaald staat er:
"Mauthausen, vernietigingskamp van Hitler. 12.500 Fransen werden daarheen gedeporteerd, 10.000 werden daar uitgeroeid. De 186 treden van de steengroevetrap waren de beproeving van degenen die, onder de slagen van de SS, ze moesten beklimmen met zware stenen. Dit monument vereeuwigd hun nagedachtenis en hun strijd voor Franse onafhankelijkheid. Blijf herinneren. "

Inscriptie aan de linkerzijkant is :
"Mauthausen, Camp d'extermination hitlérien. 180.000 hommes et femmes y furent emprisonnés, 154.000 sont morts torturés, gazés, fusillés, pendus. Pour que leur sacrifice contribue à barrer à jamais la route à l'oppression et à ouvrir à l'humanité la voie d'un avenir meilleur dans l'amitié et dans la paix entre les peuples. Souvenez-vous"

Vertaald staat er:
"Mauthausen, vernietigingskamp van Hitler. Daar zaten 180.000 mannen en vrouwen gevangen, 154.000 stierven alszijnde gemarteld, vergast, doodgeschoten, opgehangen. Zodat hun opoffering bijdraagt aan het voor altijd tegenhouden van de weg naar onderdrukking en aan het openen voor de mensheid van de weg naar een betere toekomst in vriendschap en vrede tussen volkeren. Blijf herinneren."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Geert-Jan van Glabbeek
  • Foto's: Geert-Jan van Glabbeek (1), Rob Vogels (2)

Gerelateerde boeken