TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Bloedbad Dinant

In augustus van 1914 wordt in verschillende delen van de stad Dinant een bloedbad aangericht.
Een bevel van het Duitse legerkorps om alle burgers in Dinant af te slachten en alle huizen in brand te steken, bereikt de 108ste artillerie.
Op 21 augustus rond 21.30 uur rijden Duitse ruiters vergezeld door pantserwagens de Rue Saint-Jacques binnen. De bewoners van deze straat en de omliggende straten, bevroren van angst, verstoppen zich waar ze maar kunnen.
De soldaten, dorstig naar bloed en bloedbaden, breken deuren af, trekken aan ramen en ventilatieopeningen, gooien granaten en verspreiden met bommen het vuur.
De hotelier Sohet wordt getroffen door 7 bajonetslagen, de slager Cleda krijgt twee kogels door zijn deur geschoten, de vrouw van boer Petit en zijn dochter raken zwaargewond, de gasarbeider Georges wordt gedood door een kogel in het voorhoofd.
Er wordt brand gesticht in het gebouw "La Cité". Vier leden van de familie Michel en de timmerman Georges komen om in ondraaglijk lijden.
Twee Franse granaten ontploffen in het midden van de Duitse gelederen en leiden tot de vlucht van deze Duitse moordenaars.

Langs de Rue St.Jacques aan huisnummer 297 hangt een gedenkplaat, getekend Huygelen:
"Souvenir Dinantais
Aan de martelaren van 1914"

Bron: Génédinant

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

50.266988, 4.924527