TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Gefusilleerde Burgers Leffe

Rond 21 augustus rukt een volledig Duits legerkorps op naar Dinant om de stad in te nemen. De bevelhebber is er diep van overtuigd dat de bevolking "opgejut door de klerus en de chauvinistische pers" verzet zal bieden en geeft het bevel om zeer streng op te treden.
Wanneer in de avond van 21 augustus de eerste Duitse verkenners de stad betreden, beginnen ze dan ook meteen burgers te doden en brand te stichten. Ze worden wel snel door de Fransen verdreven, maar in het duister kunnen de Duitsers niet zien wie hen beschiet en ze zijn ervan overtuigd dat het vooral burgers zijn.
Duizenden burgers vluchten daarop naar de linkeroever van de Maas waar ze bescherming zoeken bij de Fransen, maar de meeste Dinantezen blijven thuis "in goed vertrouwen dat niets gebeurd is wat als een vijandelijke daad kan worden aanzien".
Op 23 augustus breekt de hel los. De Duitsers zetten een grote aanval op en meteen wordt duidelijk dat ze zowel de Fransen als de inwoners van Dinant als vijand beschouwen. In verschillende wijken wordt onmiddellijk op grote schaal gemoord. Honderden burgers en kinderen worden in koelen bloede neergeschoten, huizen worden in brand gestoken.

In Leffe worden veel bewoners uit hun huizen gesleept en opgesloten in de abdijkerk.
43 mannen worden eruit gehaald en neergeschoten. In de kelders van een textielfabriek -waar de arbeiders zich met hun families verborgen houden- worden 22 mannen in de namiddag naar buiten geleid en gefusilleerd.

Langs de Maas staat een gedenkteken :
"Ter herinnering
aan de 68 Dinantezen
hier gefusilleerd op 23-8-1914.
Onschuldige slachtoffers
van de Duitse barbarij" (Le Cercle les XXI Dinant)

Daaronder staat een koperen plaat :
"Het Duitse Rijk maakte zichzelf te schande
door in Dinant op bevel van het algemeen commando
de meest criminele misdaden te begaan : 685 onschuldige
slachtoffers werden doodgeschoten.
Onder deze martelaren vielen 147 leden van de directie en het personeel
van de Manufacture de Tissus.
Laat ons herdenken"





Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

50.270439, 4.91693