TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Glas-In-Lood Ramen Gemeentehuis Nuenen

Viertal glas-in-loodramen in het Gemeentehuis te Nuenen, ontworpen door de glazenier Hugo Brouwer in 1950.
Het kunstwerk werd na de oorlog door een groep gerepatrieerden geschonken, deze oorlogsgetroffenen kregen in het dorp de kans op adem te komen voor de terugkeer naar hun woonplaats die ze waren ontvlucht voor de vijand.

De Nuenense kunstenaar Hugo Brouwer kreeg de opdracht om in eerste instantie een drietal ramen te maken voor het toenmalige gemeentehuis aan de Berg. De ramen verhuisden in 1953 mee naar het huidige gemeentehuis aan de Papenvoort. En omdat er in de trappenhal van de oude gemeentevilla meer ruimte was, maakte de kunstenaar nog een vierde raam.

De vensters beelden de ontberingen, aanleiding, veiligheid en zaligheid uit die getroffenen hebben ondergaan. Ieder venster is voorzien van een bovenlicht met daarop een markant gebouw uit de gemeente Nuenen, dit zijn respectievelijk; Clemenskerk te Gerwen, Priorij te Hooidonk, Pastorie v Gogh te Nuenen en het gereformeerd kerkje te Nuenen.

In het 2e venster is in de afbeelding een script rol opgenomen met daarop de tekst:

"Aangeboden door gerePatrieerden, als dank voor de betoonde gastvrijheid bij hun
terugkeer uit Duitsland, aan de Burgerij van Nuenen c.a. April-Juni 1945"

Op het moment zijn deze 4 vensters ondergebracht op de zolder van het gemeentehuis i.v.m. langdurige lopende renovatie van het pand. Mogelijk dat ze later terugkeren op een andere locatie in het dorp.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Geert-Jan van Glabbeek
  • Foto's: Geert-Jan van Glabbeek