TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Peel-Raamstelling - Schuttersput Noord

Op de Vesting Vossenberg zijn de restanten van drie schuttersputten te zien. Deze vormden de verbinding tussen de twee groepen kazematten. Op het bordje staat de volgende tekst:
Het infanterieschild met een dikte van 11mm en een gewicht van ruim 19 kilo werd op de borstwering van een schuttersput geplaatst om onder dekking met het geweer te kunnen vuren. Tot op korte afstand bood het draagbaar pantserschild weerstand tegen de Duitse geweer-"pantser"-munitie. De zijkanten van het schild zijn naar voren gebogen om bescherming tegen afketsende kogels en treffers aan de rand te bieden. Het schietgat kon door middel van een scharnierende klep afgesloten worden. Een stevig, opklapbare poot met grondpin zorgde voor een stabiele verankering. De Infanterieschilden werden na de capitulatie van Nederland door de Duitsers als oorlogsbuit in beslag genomen en verschroot, slechts een enkel exemplaar ontsnapte aan dit lot. In Museum Truijenhof in Meijel vindt u een origineel exemplaar.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Stichting Dorpsoverleg Meijel
  • Foto's: Joost Verheijden