TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Levens 10.000 Stenen

Dit monument van kunstenares Martine Herman aan de Stieltjesstraat werd in 2021 onthuld. Het is ter herinnering aan de meer dan 6.500 Joden uit Rotterdam en omgeving die door de nazi’s via Loods 24 zijn gedeporteerd van wie de meesten in de vernietigingskampen Auschwitz-Birkenau en Sobibor zijn vermoord.

Het monument bestaat uit betonnen paden in grillige vormen waarin duizenden losse steentjes verwerkt zijn. Eromheen zijn verschillende soorten siergras geplant. De steentjes zijn afkomstig van het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dit bestond uit 104.000 verlichte steentjes die in 2020 in verschillende Nederlandse steden te zien waren. De steentjes symboliseerden de Nederlandse Holocaustslachtoffers.

Bij het monument is door de Israëlische ambassade en het Joods Nationaal Fonds (JNF) een olijfboom in een plantenbak geplaatst. Op de plaquette staat de tekst: "Opdat wij niet vergeten".

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Kevin Prenger

Gerelateerde boeken

De negentien treinen naar Sobibor
Belzec, Sobibor, Treblinka
Hitlers Holocaust
Auschwitz
De vernietiging van de Europese Joden

51.91002018, 4.49509908