TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Maczek Memorial Breda

Het Maczek Memorial Breda werd in 2020 geopend bij het hier al aanwezige Poolse militaire ereveld. In het museumgebouw bevindt zich een vaste, multimediale expositie over de bevrijding van Breda in oktober 1944 door de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. Op de buitenmuur is een tijdens de bevrijding van de stad genomen iconische foto in het groot afgebeeld van een Poolse militair op een motorfiets met achterop een Bredaas meisje.

In een filmruimte wordt een introductie gegeven over de Poolse geschiedenis en het Poolse aandeel in de Tweede Wereldoorlog. De vaste expositie bevat verschillende luisterpunten met bijbehorende tentoonstellingstukken, zoals het uniform van generaal Maczek en een motorfiets van de 1e Poolse Pantserdivisie. In een wandvullende vitrinekast worden onder meer uniformen, wapens en door militairen gemaakte aandenkens aan de bevrijding van Breda getoond. Op een interactieve wand met daarop de kaart van Europa worden locaties, foto’s en afgelegde routes van Poolse bevrijders geprojecteerd terwijl bezoekers met een koptelefoon kunnen luisteren naar hun verhaal. Alle audiofragmenten en teksten zijn beschikbaar in het Nederlands, Pools en Engels.

In het gebouw bevindt zich ook een bezinningsruimte waar de biografische gegevens van de Polen die op het ereveld begraven zijn één voor één op een beeldscherm worden getoond. Ook een informatie- en documentatiecentrum en een kleine winkel met boeken en souvenirs zijn in het gebouw ondergebracht. Vrijwilligers van het museum geven op verzoek rondleidingen door het museum en op het ereveld.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Kevin Prenger

Gerelateerde boeken

Van paardenwagen tot tank