TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument op Poolse Oorlogsbegraafplaats

Dit Monument herdenkt de tijdens de bevrijding van Breda en omgeving gesneuvelde Poolse militairen.

In 1942 is in Engeland de 1e Poolse Pantserdivisie ontstaan uit Polen en Poolse emigranten van over de hele wereld. De Poolse strijdkrachten zijn begonnen in Frankrijk. In midden september bereikten de Polen Nederland, als eerste hebben ze Terneuzen, Axel en Hulst bevrijd. Van hieruit trokken De Polen verder richting Breda, eind september 1944 werd Breda bevrijd. Na deze bevrijding werden diverse dorpen in de omgeving van Breda door de Polen bevrijd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Liesbeth van Diggele (1, 2, 3, 4), Dick de Bruijne (5)

Gerelateerde boeken

Van paardenwagen tot tank
Poolse veteraan Roman Figiel valt na bevrijdingsfeest terug in eenzaamheid: 'Alles zijn ze vergeten'

30nov

Poolse veteraan Roman Figiel valt na bevrijdingsfeest terug in eenzaamheid: 'Alles zijn ze vergeten'

Trots en met de borst naar voren stond de Poolse veteraan Roman Figiel vorige maand samen met zes strijdmakkers op het bordes van het stadhuis in Breda. Voor zover het nog ging. De helden werden tijdens het 75-ste bevrijdingsfeest op de Grote Markt bejubeld en bedankt. Zelfs door koning Willem-Alexander en de Poolse president. Maar nu de feestmuziek is verstomd en de vele Poolse rood-witte vlaggen weer zijn gestreken, volgt voor de 93-jarige Bredanaar opnieuw een oorverdovende stilte van eenzaamheid.

Lees meer

Ereveld Breda vertelt het verhaal van de Polen in ons land

29okt

Ereveld Breda vertelt het verhaal van de Polen in ons land

De Poolse bevrijders van Breda worden jaarlijks herdacht op het ereveld aan de Ettensebaan in Breda. Maar wie liggen hier eigenlijk begraven? Allemaal Poolse soldaten die sneuvelden tijdens de bevrijding van Breda? Nee. En dat maakt het ereveld bijzonder en van (inter)nationale betekenis.

Lees meer