Kapel 'Onze Lieve Vrouw ter Nood'

De Maria-Kapel is een ontwerp van architect Jos Schijvens en ingezegend op 7 juni 1964 door Mgr. Bekkers.

De kapel komt voort uit een gevoerde actie van het weekblad "Rooms Leven" waarin enkele vooraanstaande Tilburgers beloven na de oorlog aan een van de hoofdstraten in de stad een kapel op te richten toegewijd aan Moeder Maria. In korte tijd is het (zeker voor die tijd) enorme bedrag van 137.000 gulden ontvangen.

Op 30 april 1949 wordt een voorlopige kapel ingezegend aan de Zomerstraat.
De definitieve uitvoering moest wachten tot de sanerings-operatie in de oude binnenstad voorbij was. De lokatie ligt uiteindelijk in de driehoek Nieuwlandstraat-Heuvelstraat-Oude Markt (t.o. de Heikese kerk).

In de kapel, achter het altaar, staat een Middeleeuws beeld van Maria met Kind, afkomstig uit het Rijnland. Origineel waren Moeder en Kind gesierd met gouden kronen. In 1974 werd het beeld gestolen en zonder sieraden teruggevonden, ook het herdenkingsboek werd enkele keren gestolen; sindsdien zijn zowel kronen als herdenkingsboek replicaís. De zijwand bij de ingangen is gesierd met gekleurd glas-in-beton naar een ontwerp van Daan Wildschut.

Tekst op een muur in de kapel:
IN HET NAJAAR VAN 1944 TOEN TILBURG IN ANGST
WACHTTE OP DE BEVRIJDING WERD DEZE KAPEL
AAN MARIA TOEGEZEGD.
TE MIDDEN VAN EEN ZICH VERNIEUWENDE STAD WERD
ZIJ IN 1964 OPGERICHT EN OP 7JUNI VAN DAT JAAR
DOOR MONSEIGNEUR BEKKERS INGEZEGEND.


De kapel, die nog steeds veelvuldig wordt bezocht, heeft een herdenkingsboek in een glazen vitrine waarin de namen zijn gekalligrafeerd (door Kees Mandos) van ruim 300 inwoners van Tilburg die tijdens de oorlog zijn omgekomen; elke dag wordt de bladzijde op de betreffende datum gelegd.
Tekst op de vitrine:
GEDENK HIER DIE ONS VOORGINGEN 1940 - 1945

In de kapel is ook een gedenkteken aan de wand ter ere van Coba Pulskens; een ge-etste metalen plaquette die op 27 oktober 1984 aan de gemeente Tilburg is aangeboden door het 83e Squadron van de Royal Air Force. De afbeelding toont een vliegtuig en de kapel van St. Michaels Church in Coningsby, Lincolnshire (Engeland), waar de vlag van Coba Pulskens wordt bewaard die zij gebruikte bij het toedekken van drie vermoorde piloten.

Tegen de muur hangt een herdenkingsplaquette:
Tekst op deze plaquette:
27 OKTOBER 1944
TILBURG 50 JAAR BEVRIJD

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ad Smulders
  • Foto's: Ad Smulders